Gratis introductieles – Hartcoherentie

Over hartcoherentie valt veel te lezen en de leren. Maar de enige echte resultaten van hartcoherentie haal je door het te doen.
Daarom heb ik een introductieles online geplaatst voor wie met deze techniek wil kennismaken.

Vul hieronder je naam en e-mail adres is en krijg toegang tot de introductieles Hartcoherentie.

.

Wat is hartcoherentie?

Hartcoherentie is de samenwerking tussen je hersenen en je hart.

In een optimale situatie heeft je hart een ritmische hartslag zonder uitschieters. Tegelijkertijd geeft je hart ook signalen af aan je hersenen. Er is als het ware een communicatie tussen je hart en je hersenen. In een evenwichtige toestand begrijpen hart en brein elkaar goed en werken ze vlot samen. We spreken dan van een hartritmevariabiliteit die “coherent” is.

Wanneer dat evenwicht verstoord wordt zoals onder andere bij stress of innerlijke onrust, dan verandert het hartritme. Dan verandert je hartritmevariablitieit. Er ontstaat een onregelmatig verloop van je hartritme en bijgevolg ook van de signalen tussen je hart en je brein. We noemen dat ook een “incoherentie” tussen hart en brein.
Het autonome zenuwstelsel beïnvloedt ons hartritme.

De hart-breinverbinding

Maar het omgekeerde kan ook. Want door het hartritme te beïnvloeden wordt de balans in het autonome zenuwstelsel beïnvloed.
Dat is wat we noemen de hart-breinverbinding.

Langs verschillende zenuwbanen stuurt het hart meer signalen naar de hersenen dan de
hersenen naar het hart sturen. Het hart en brein communiceren met elkaar. En vervolgens communiceren ze samen met de rest van gehele lichaam.

Een hartritme met onregelmatige pieken, of een “incoherent” hartritme stuurt een boodschap naar de hersenen dat we uit balans zijn of onder stress staan.

Een ritmisch golvend en harmonieus hartritme stuurt een boodschap aan de hersenen dat alles goed is en in balans. Dus in een coherente staat.

Schrijf je onderaan de pagina in voor een gratis introductieles hartcoherentie

Bewust worden van je ademhaling

De basis van hartcoherentie ligt bij de ademhaling.

Bewust ademen is de unieke schakel tussen je lichaam en je geest. Meer dan 90% van de tijd werkt je lichaam volledig onder leiding van je autonoom zenuwstelsel, op automatische piloot, wat ervoor zorgt dat je hoofd (geest of mind…) de ruimte krijgt om zich druk bezig te houden met alles wat er zich rondom jou afspeelt. Je zintuigen worden dan continue geprikkeld en je krijgt bijna geen rust.
Het gevolg hiervan is dat je vervreemdt van je lichaam, niet meer bewust gaat voelen en dat je lichaam en geest twee aparte onderdelen lijken die totaal los van elkaar functioneren.

Bewust ademen betekent dat je even al je aandacht richt op je ademhaling alleen.

Ademhaling in twee richtingen

Je neemt dus de functie van het autonome zenuwstelsel even over.
Hierdoor kan je ervaren wat je ademhaling eigenlijk doet met jou. Je neemt eigenlijk de kans om terug die eenheid te gaan ervaren tussen je lichaam en je geest.

Bewust ademen werkt in twee richtingen. Enerzijds zorgt een fijne en ontspannen ruimte of omgeving ervoor dat je ademhaling trager wordt maar omgekeerd kan je ook je ademhaling gebruiken om die rust te creëren in je lichaam en in je hoofd, ongeacht waar je bent of wat je aan het doen bent.
Door bewust te ademen zorg je er dus zelf voor dat er ontspanning ontstaat in je lichaam en dat er terug verbinding ontstaat tussen wat je doet, wat je denkt en wat je voelt.

En dat is wat hartcoherentie is – een “mind-body” verbinding.