Is peterselie gezond?

Peterselie

Peterselie: een huis-tuin-en keukenmiddeltje met een enorme brede werking. Ik vertel je in dit artikel graag meer over de gezondheidsvoordelen van peterselie. Hoe doorsnee dit plantje ook lijkt, des te indrukwekkender is zijn impact op je gezondheid. En de wetenschap heeft dit gelukkig al uitgebreid onderzocht. Ben je nieuwsgierig? Lees dan zeker verder!

Wat is peterselie?

Mijn eerste antwoord op deze vraag zou zijn: Peterselie is een magisch kruidenplantje. Veel te vaak onderschat! In onze kruidentuin groeit de peterselie weelderig tot zeer laat in het najaar, hij staat graag uit de wind in met zijn voetjes vochtig, maar niet te nat. Droge grond daar houdt hij niet van.
Maar waarom nu juist een blog over peterselie? Daar vertel ik je hier graag wat meer over.

Peterselie (Petroselinum crispum) is een kruidachtige plant die deel uitmaakt van de schermbloemen familie. Meestal wordt peterselie gebruikt in een culinaire setting. Bij het koken dus.
Behalve dat we gewoon zijn om peterselie als decoratie op tomaat garnaal of bij een lekkere pompoensoep is dit kleine plantje zo veel meer waard. Het is een kruid waarvan de gezondheidsvoordelen vaak worden onderschat. En daarom zet ik ze graag voor jou even op een rijtje.
Peterselie werkt vochtafdrijvend, is een krachtige anti-oxidant, werkt immunomodulerend*, ondersteunt de bloedsuikerspiegel en een goede darmwerking en is goed voor je bloedcirculatie. (https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8037343/)

*als iets immunomodulerend is betekent dit dat het je natuurlijk afweersysteem zowel kan activeren als rustiger maken, afhankelijk van wat nodig is.

Waarom is peterselie gezond?

Peterselie barst namelijk van polyfenolen, vitamines, mineralen en flavonoiden. Het is van nature rijk aan vitamine K, B11 (foliumzuur), C en provitamine A. Daarnaast bevat het ook de mineralen folaat, kalium en ijzer. En zelf etherische olie zoals apiol, wat ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
Zijn groene kleur heeft hij te danken aan de chlorofyl die dient als antioxidant en dus vrije radicalen (slechte stofjes) in je lichaam vangt. Een hele resem aan waardevolle voedingsstoffen die ons lichaam zo hard nodig heeft.

Nu we het lijstje van vitamines en mineralen doorlopen hebben deel ik graag enkele concrete gezondheidsvoordelen van onze geliefde peterselie.

Peterselie werkt vochtafdrijvend

Peterselie werkt vochtafdrijvend en ondersteunt de nieren. Met name peterseliethee kan als diureticum (vochtafdrijver) worden gebruikt. Het zorgt ervoor dat je wanneer je teveel vocht vasthoudt je vochtbalans terug in evenwicht komt en het helpt bij het ontgiften van je blaas en nieren. Denk maar aan regelmatig dikke benen of enkels, een “waterbuik”, een gezwollen gezicht en zelfs algemene problemen met je urinestelsel zoals blaasontstekingen.
Diuretica zijn bijzonder nuttig bij het verwijderen van gifstoffen, vastgehouden water, zouten en vetten uit het lichaam. Een leuk voordeel is dat het gebruikt kan worden om af te vallen wanneer je gemakkelijk veel vocht vasthoudt.

Bron: Kreydiyyeh SI, Usta J. Diuretic effect and mechanism of action of parsley. J Ethnopharmacol. 2002 Mar;79(3):353-7. doi: 10.1016/s0378-8741(01)00408-1. PMID: 11849841.

Peterselie is rijk aan antioxidanten en dus goed om te ontgiften.

Eerst en vooral zit peterselie vol met antioxidanten, die essentieel zijn om je cellen te verdedigen tegen vrije radicalen en andere schadelijke stoffen. Wist je dat maar liefst 29! flavonoïde glycosiden werden geïdentificeerd in peterselie?
De belangrijkste flavonoïde die gevonden wordt in peterselie is het stofje apiin. Deze lijkt verantwoordelijk voor de grootste antioxidatieve werking. 
Daarnaast is peterselie ook rijk aan carotenoïden, tocoferol en ascorbinezuur die bijdragen aan die antioxidatieve werking.

Dus waarom is een antioxidant zo belangrijk?
Antioxidanten zijn “goede” soldaatjes die de slechte stoffen in je lichaam vangen en afvoeren. Ze spelen een belangrijke rol bij de bescherming tegen chronische ontstekingen en ziektes zoals diabetes, hartaandoeningen en zelfs kanker omwille van hun ontgiftende rol.

Bron: Mara de Menezes Epifanio N, Rykiel Iglesias Cavalcanti L, Falcão Dos Santos K, Soares Coutinho Duarte P, Kachlicki P, Ożarowski M, Jorge Riger C, Siqueira de Almeida Chaves D. Chemical characterization and in vivo antioxidant activity of parsley (Petroselinum crispum) aqueous extract. Food Funct. 2020 Jun 24;11(6):5346-5356. doi: 10.1039/d0fo00484g. PMID: 32462155.

Peterselie helpt bij een gezonde bloedcirculatie  

Wist je dat peterselie ook helpt om je bloedcirculatie gezond te houden? Dat doet het door ervoor te zorgen dat je bloedplaatjes minder snel aan elkaar gaan klonteren waardoor je bloed beter stroomt. Zowel de peterselieblaadjes als de steeltjes spelen hierbij een grote rol. Je mag dus gerust alles opeten.
Net zoals eerder beschreven zit peterselie vol met het antioxidant apiin maar ook het stofje coumarine die de belangrijkste rol spelen om bloedklonters te voorkomen zonder daarbij het risico op bloedingen te vergroten! Niet onbelangrijk dus.
In combinatie met de antioxidatieve werking houd je dus je bloedcirculatie gezond door regelmatig peterselie te eten!  

Bron: Guedes AL, Casanova LM, Coelho MN, Frattani FS, Costa SS, Zingali RB. Anti-hemostatic, antithrombotic, and chemical profiles of a curly-leaf variety of Petroselinum crispum (Apiaceae), a food and medicinal aromatic herb. Fitoterapia. 2024 Jun;175:105894. doi: 10.1016/j.fitote.2024.105894. Epub 2024 Mar 8. PMID: 38461867.

Peterselie als ondersteuning bij angst en depressie

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de polyfenolen zoals quercitine, in peterselie een positieve werking hebben bij angst. Dit komt door de sterke antioxidatieve werking. En het zijn de flavonoïden die ondersteuning bieden bij depressie. De complexe biochemische werking uitleggen zou mij te ver brengen in dit artikel maar kort gezegd spelen deze flavonoïden een grote rol in de werking van de HPA-as (Hypofyse, pijnappelklier en bijnieren). Dit is een ketting van drie klieren in je lichaam die onder meer je stresshormonen regelen en bijgevolg instaan voor hoe goed je je voelt.  

Bron: Es-Safi I, Mechchate H, Amaghnouje A, Kamaly OMA, Jawhari FZ, Imtara H, Grafov A, Bousta D. The Potential of Parsley Polyphenols and Their Antioxidant Capacity to Help in the Treatment of Depression and Anxiety: An In Vivo Subacute Study. Molecules. 2021 Apr 1;26(7):2009. doi: 10.3390/molecules26072009. PMID: 33916097; PMCID: PMC8037343.

Nu je weet waarom peterselie zo gezond is ga je alvast volgende keer die decoratieve peterselie wel opeten op je tomaat garnaal of in je soep, denk ik! Hier is het alvast dagelijkse kost (echt dagelijks 😉 ). En ik raad jou aan om net hetzelfde te doen!

Winkelwagen