De geschiedenis en oorsprong van voetreflexologie

De eerste sporen van voetreflexologie

De eerste tekenen van de geschiedenis en oorsprong van voetreflexologie zijn terug te vinden in de graftomben van het oude Egypte. Daar zijn hiërogliefen terug gevonden die verwijzen naar het behandelen van handen en voeten om zo pijn te verlichten en te genezen.

Een andere strekking wordt teruggevonden in het verre Oosten waar ook meer dan duizenden jaren geleden reeds gewerkt werd met drukpunten en massages om de gezondheid te bevorderen. Dit heeft zich verder ontwikkeld naar de meridianen en energiebanen.

De moderne oorsprong van voetreflexologie

Wanneer we dan een sprongetje maken in de tijd, naar het begin van de voorbije eeuw. Dan komen we terecht bij ene Dr. William H. Fitzgerald. Deze man (her-)ontdekte aan het eind van de 19de eeuw in de Verenigde Staten, dat het mogelijk was om pijn in het lichaam te verlichten door de handen en voeten te bewerken.

Hij kwam hierbij tot de bevinding dat specifieke zones op de handen en de voeten gekoppeld konden worden aan de overeenkomstige zones in het lichaam.

Dit was het begin van het ontstaan van de zone therapie

De zonetherapie

Vanuit de medische wereld was er toen echter bijzonder weinig bijval voor zijn vaststellingen.
Op een enkele dokter, Dr Joe S. Riley en een therapeute, Eunice Ingham, die voor hem werkte na.

Eunice Ingham begon, gestimuleerd door Dr. Riley, de theorie van Dr. Fitzgerald te onderzoeken. Ze onderzocht de literatuur, maar meer nog begon ze mensen zelf te behandelen op basis van de zones die Dr. Fitzgerald had vastgelegd. Gaandeweg kon ze het systeem verfijnen en specifieke plekken op de voeten werden gekoppeld aan specifieke plekken in het lichaam.

Ze gebruikte haar duimen en vingers om die plekken op de voeten te stimuleren, omdat ze vaststelde dat op die manier het therapeutisch effect groter was.

Toen ze vaststelde hoeveel succes haar behandelingen hadden heeft ze haar ervaringen vastgelegd in verschillende boeken zoals “Stories the feet can tell” en “ Stories the feet have told”. In het nederlands dit vrij vertaald: “Verhalen die de voeten kunnen vertellen” en “verhalen die de voeten hebben verteld.” 

Tijdens haar onderzoek heeft haar neef, Dwight Byers, zicht aangesloten bij haar methode en er zich verder in verdiept.
Onder de indruk van de wat zijn tante had bereikt was Dwight Byers vastberaden om het werk van zijn tante verder uit te dragen over de hele wereld.

Vandaag worden Eunice Ingham en Dwight Byers (overleden in 2020) aanschouwd als de grondleggers voor de moderne reflexologie.

De ware oorsprong van voetreflexologie zal waarschijnlijk nooit helemaal helder zijn, maar de resultaten zijn wereldwijd wel waargenomen en de werking ervan is aantoonbaar gemaakt door alle pioniers in dit vakgebied.