Wat is voetreflexologie

Wat is voetreflexologie?

Dhr Dwight Byers, grondlegger van de moderne reflexologie omschrijft reflexologie met de volgende definitie:

“ Reflexologie is een wetenschap die zicht bezighoudt met het uitgangspunt dat er zich reflexzones op handen en voeten bevinden die corresponderen met alle klieren, organen en andere delen van het lichaam.”

Reflexologie of reflexzonetherapie is een unieke methode waarbij deze reflexzones van het lichaam worden bewerkt duimen of vingers.

Reflexzones of reflexpunten zijn plaatsen op de voeten of handen die overeen komen met verschillende organen en plaatsen in je lichaam. Het lichaam wordt “gereflecteerd” op de voeten of handen.

Er bestaan nog andere reflexzones zoals het gezicht, de oren, knieen. Deze methoden hebben allen hetzelfde doel.

Wat is het doel van voetreflexologie?

Aan de basis heeft voetreflexologie drie belangrijke doelen waarvoor het voornamelijk wordt ingezet
1. De verlichting van stress en spanning

2. De verbetering van de doorbloeding en het opheffen van blokkaders in het zenuwstelsel

3. Het helpen van de natuur bij het bereiken van homeostase. “

Een hele boterham dus.

Intussen is gebleken dat voetreflexologie ook een heel grote impact heeft om het emotioneel en spiritueel welbevinden en dus worden deze aspecten vaak ook geïntegreerd in de behandeling.

We bekijken elke stap hieronder wat dieper.

Verlichting van stress en spanning

Reflexologie brengt verlichting bij stress en spanning.

Stress is vandaag een van de belangrijkste oorzaken van ziekte.
Ruim 75% van de hedendaagse aandoeningen kunnen worden gekoppeld aan stress en spanning.
Dit kan zich uiten in vormen van cardiovasculaire aandoeningen (hart-en vaatziekten), aandoeningen van het maag-en darmstelsel, maar ook depressie, burn-out enz.

Reflexologie gaat ervoor zorgen dat het lichaam de acute stress en spanning kan loslaten. Op die manier krijgt het lichaam de ruimte om zich te herstellen.

Reflexologie verbetert de doorbloeding en heft blokkades in het zenuwstelsel op

In een gezond lichaam is de doorbloeding van elk orgaan en alle klieren optimaal. Elke klier en elk orgaan in ons lichaam draagt bij aan een goede gezondheid en speelt zijn eigen rol in deze unieke machine die ons lichaam is. Het is dus belangrijk dat ze een vlotte toestroom hebben van bloed, die de nodige energiestoffen voorziet en afvalstoffen terug meeneemt.

Daarnaast heeft elk orgaan en elke klier ook een unieke verbinding met ons zenuwstelsel. Want ons zenuwstelsel geeft de instructies aan de organen en klieren over wat ze moeten doen. Ons zenuwstelsel is als een soort bedradingsnetwerk in ons lichaam.
Het kan dus gebeuren dat er een fout ontstaat, of een kortsluiting, in dit netwerk.
Denk maar aan een zenuw die gekneld zit, of wanneer de spanning in het lichaam zorgt voor een minder goede doorstroom van die signalen.

Wanneer het lichaam die spanning loslaat door voetreflexologie zal dus de doorstroming van bloed verbeteren maar ook ze stroom van signalen in ons zenuwnetwerk terug op gang komen.

Reflexologie brengt ons lichaam terug naar homeostase

Reflexologie brengt ons lichaam terug naar zijn natuurlijke staat van balans.

Naast het effect van ontspanning, betere bloedcirculatie en een sterk zenuwstelsel, kan reflexologie ook de werking van je verschillende organen en klieren normaliseren.
We kunnen soms te maken hebben met overactieve klieren en organen. Die worden door voetreflexologie teruggebracht naar hun ‘normale’ activiteit. Onderactieve klieren worden dan weer gestimuleerd om meer activiteit uit te voeren.

Omdat het lichaam zelf goed weet wanneer het in evenwicht is, of wanneer homeostase bereikt is, zal er via voetreflexologie nooit teveel kunnen worden gestimuleerd. Zodra die homeostase van een orgaan of klier bereikt is zal verdere behandeling dit evenwicht niet meer verstoren.

Voetreflexologie Zones – Lees meer