Wat is massagetherapie?

Massagetherapie – het klinkt soms dubbelzinnig: de combinatie van een “massage”, wat je doet denken aan ontspanning, en “therapie” wat de gedachte oproept van een of andere zware behandeling.

In dit artikel gaan we samen kijken naar wat massagetherapie nu juist is, hoe je weet of het iets voor jou is en hoe je de beste massage kiest die bij je past.

Massagetherapie biedt eigenlijk het beste van beide werelden: Ontspanning en behandeling. Het is een vorm van lichaamswerk met als bedoeling je hele lijf (en soms ook geest) terug naar een staat van ontspanning te brengen. Maar dankzij het therapie luik gaat de werking heel wat verder dan enkel ontspanning.
Massagetherapie heeft een doel. Je van je hoofdpijn afhelpen, eindelijk die geblokkeerde nek losmaken, cellulitis verminderen, bedenk jij maar wat nog…
Je start aan massagetherapie met een vraag, een nood aan verbetering ergens in je lichaam. Door doelgericht te masseren kunnen onderliggende oorzaken van kwaaltjes, pijnen enz aangepakt worden op een heel andere manier.

Maar hoe kan je nu weten of massagetherapie iets is voor jou?

Degenen onder jullie die bijvoorbeeld al eens een ontspanningsmassage hebben gehad kunnen zich goed voorstellen welke weldaad een massage brengt.
De aanraking van handen op je huid, de olie, de geuren, ontspannende omgeving en geluiden brengen je tot rust. En dat alleen al kan een heel groot effect teweeg brengen in je zenuwstelsel en bijgevolg voor je gezondheid.
Je kan je voorstellen dat wanneer een massage verder uitgediept wordt op specifieke klachten het voordeel alleen maar groter wordt.

Voor de mensen die nog geen massage hebben gehad is de drempel vaak iets groter.
Sommige vragen komen dan op zoals:

“Waarom kiezen voor een massage als ik al naar de kinesist ga?”
Of bijvoorbeeld: ‘ik kan toch ook een pijnstiller nemen? ”
Of de twijfels van “aangeraakt worden door iemand anders”.

Want niet iedereen voelt zich op zijn gemak bij aanrakingen door onbekenden, en niet iedereen voelt zich even comfortabel om half- of ongekleed op een massagetafel te gaan liggen.
Maar het zou spijtig zijn als dit je tegenhoudt om de optie van massagetherapie te overwegen.

Je kan namelijk kiezen uit zoveel verschillende behandelingen dat er zonder twijfel ook eentje voor jou tussen zit. Niet voor elke behandeling moet je uit de kleren of wordt je hele lichaam gemasseerd…

En dat brengt mij bij de laatste vraag: Hoe kies ik de massage die bij mij past?

Zoals ik in het begin al schreef – massagetherapie dient een doel.
Het beter maken of verlichten van ongemakken. Daar dien je bij je keuze rekening mee te houden.

Waar heb ik last van en waarvoor wil ik “in behandeling” gaan?
Ben je een fervente sporter die voor of na trainingen en wedstrijden nood heeft om de verzuring uit zijn benen te halen? Dan kies je best voor een sportmassage.

Merk je echter dat je regelmatig last hebt van gezwollen enkels in de zomer of na een hele tijd recht te staan? Dan ga je voor een manuele lymfedrainage.
Deze kan je trouwens ook doen na operaties bijvoorbeeld…

Of ben je bijvoorbeeld net geopereerd, is je wonde genezen maar je zit met groot litteken?
Dan kan je beroep doen op bindweefsel massage.

Een tenniselleboog, geblokkeerde schouder of nek… triggerpoint massage.

En zo gaat de lijst maar door.

Maar bedenk ook even dat klachten zoals stress, hormonale problemen en zelfs bepaalde psychische problemen kunnen verbeteren door massagetherapie.

We kijken dan niet enkel naar de “mechanische” klachten maar betrekken ook de onderliggende (emotionele) lagen. De nadruk ligt hierbij op een meer holistische benadering.

Massagetherapieën die hierbij passen zijn bijvoorbeeld voetreflexologie, shiatsu, klankschaaltherapie, ayurvedische massage, integratieve massage…

In dit artikel gaan we niet verder in wat elke soort massage exact inhoudt want daarover worden hele boeken geschreven – maar een korte zoektocht op internet brengt je al een heel eind verder.
Heb je dan nog twijfels? Dan kan je steeds met al je vragen en twijfels terecht bij een massagetherapeut die je gekozen behandeling aanbiedt.

En nog een laatste tip: Kies voor een massagetherapeut waarbij je een goed gevoel hebt en weet waarover hij of zij praat. Dan kan je met een gerust hart aan je massage beginnen, want herinner je het oorspronkelijke doel… terug naar een staat van gehele ontspanning en dat kan alleen in volle vertrouwen.

Tot binnenkort!
Marie-Hélène

Natriumbicarbonaat gebruiken
10 dingen waarvoor je natriumbicarbonaat kan gebruiken

Natriumbicarbonaat gebruiken is een must in je huishouden. Althans, het is een zodanig nuttig en waa…

10 tips om gemotiveerd te blijven
10 Tips om gemotiveerd te blijven

Word je ooit wakker met honderd dingen op je to-do-lijst, maar na een paar uur kun je de energie nie…

gezond leven
10 Tips voor een Gezond Leven

Een gezond leven leiden is een doel dat veel mensen nastreven, maar het kan soms moeilijk zijn om te…

1.635 Views