Welke suiker is gezond en welke niet?

Is suiker gezond?

Je eet elke dag suiker. Of je het wilt of niet. Maar welke suiker is nu gezond?
Ontdek hoeveel suiker je eet, welke suikers goed zijn en welke suikers je beter kan vermijden .

Weet jij hoeveel suikerklontjes je eet per dag?

Je bent je er misschien niet van bewust maar in je dagelijkse voeding zit vaak heel veel suiker.
Je start je dag met een lekker ontbijt:

  • 1 kommentje ontbijtgranen (meestal ong. 75 gram), bijvoorbeeld Frosties, bevat 6 klontjes suiker.  
  • 1 boterham met choco of confituur bevat 1 à 2 klontjes suiker
  • 1 glas fruitsap uit brik bevat 6 à 7 klontjes suiker

Klinkt goed toch? Niet helemaal.
Want de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker voor een volwassene bedraagt slechts 25 gram suiker (volgens de WHO).
Als je weet dat 1 klontje suiker = 4 gram dan weet je dat je maximaal 6 klontjes suiker per dag mag eten.
Met het ontbijt hierboven zit je hier dus al ruimschoots aan!
Veel te veel dus.

Tel daar nog eens je tussendoortjes, drankjes, lunch en avondeten bij en je zal zien dat je dagelijks een enorme hoeveelheid aan suikers te verwerken hebt.

Interessant om te weten:
Een blikje cola bevat 8 klontjes suiker
Een Leo wafel bevat 3 à 4 klontjes suikers

Hoe lekker ze ook zijn, heel gezond is al deze suiker alvast niet.

Het verschil tussen “gezonde suikers” en “ongezonde suikers”

Suikers zijn koolhydraten. Energiebommetjes voor je lichaam. Je hebt ze nodig om te kunnen functioneren en bewegen. Het is letterlijk een bron van energie. Maar wist je dat er verschillende soorten suikers bestaan?

Om ze eenvoudig te verdelen spreken we van gezonde en ongezonde suikers. Of je kan ook zeggen: Geraffineerde en ongeraffineerde suikers.
Ongeraffineerde suikers zijn suikers die van nature in onbewerkte voeding zitten zoals in fruit, granen, honing enzovoort.

Geraffineerde suikers zijn bewerkte, onnatuurlijke suikers. Die vind je terug in witte bloem, brood, witte paste, industriële honing, sorbitol, maltose, witte suiker enzovoort.

Het grootste verschil tussen het gezonde en ongezonde aan dit verhaal is dat de ongeraffineerde suikers natuurlijk zijn en gemakkelijker voor je lichaam om ze te verwerken. De geraffineerde suikers zijn vaak onnatuurlijk, chemisch samengesteld of uit GMO (genetisch gemannipuleerde) producten.

Zijn zoetstoffen een goed en gezond alternatief voor suiker?

Naast suikers zijn er op de markt ook heel wat alternatieven beschikbaar onder de noemer zoetstoffen.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Sorbitol (E420)
  • Mannitol (E421)
  • Acesulfaan K (E950)
  • Aspartaam (E951)
  • Sucralose (E955)
  • Malitol (E965)
  • Xylitol (E967)

Deze zoetstoffen hebben als enige functie om producten zoet te maken maar voegen geen een andere functie toe aan je voeding. De caloriewaarden van deze zoetstoffen is te verwaarlozen.

Maar zijn deze zoetstoffen dan beter voor suiker?

Helaas niet. Om je het voorbeeld te geven van aspartaam dat je terugvindt in de light frisdranken of bijvoorbeeld in koffiesuikertjes.
Aspartaam is een zwaar bewerkt product dat bestaat uit asparaginezuur en fenylalanine. Dit is heel moeilijk voor je lichaam om te verwerken en af te breken.
Wanneer je dagelijks aspartaam gebruikt dan kan je last krijgen van volgende klachten:

  • Droge mond, droge ogen
  • Gewrichtspijnen
  • Brandend maagzuur
  • Hartkloppingen
  • Geheugenverlies
  • Duizeligheid
  • Allergische reacties

Wist je trouwens dat aspartaam tijdens de zwangerschap gevaarlijk is voor je baby?
Baby’s zijn niet in stat om fenylalanine om te zetten in hun lichaampje en hierdoor ontstaat het risico dat je baby’tje blauw uitslaat bij overmatige consumptie!

Naast alle bovengenoemde neveneffecten is het gewoon veel beter om geen light frisdranken te drinken tijdens je zwangerschap.

Sucralose of niet?

Sucralose (E955) wordt de laatste jaren steeds meer gebruik als zoetstof in veel producten. Vooral producten voor diabetici en vaak ook in sportdrankjes bijvoorbeeld.
Het heeft een enorme zoetkracht en is daarom heel populair in allerlei voedingsmiddelen.

Maar… er is een grote maar!

Sucralose is een chemische zoetstof. Ze komt dus niet zomaar in de natuur voor. Hoewel sucralose in de basis gewonnen wordt uit suiker wordt dit nadien behandeld met Chloor. Hierdoor ontstaat een gechloreerde verbinding die chlooralkaan wordt genoemd. Deze verbinding is even toxisch als chemische insecticide producten.

Omdat je lichaam deze stof niet zomaar kan afbreken wordt het overgrote deel (75%) opgeslaan in je lever, je nieren, vet-en bindweefsel.

Van toxiciteit gesproken, hé!

Steeds meer studies tonen deze toxiciteit aan dus bij deze wees gewaarschuwd.

Let dus goed op met voedingsmiddelen waar je op het etiket E955 ziet staan!

Teveel aan suiker is niet gezond

Je bent er intussen al aan uit dat suikers in grote hoeveelheden geen goed idee is.
De truc is dus om je te matigen.

Wanneer je een teveel aan suikers consumeert krijg je lichaam deze gewoon niet meer verwerkt en wordt het teveel aan suikers opgeslagen in je lichaam als vet.
Daarnaast heeft je pancreas het moeilijk om de suikers te verwerken – hierdoor ontstaat onder andere hyperglycemie en hypoglycemie, wat de voorbode van diabetes is. Je lichaam kan dus geen weg meer met de suikerpieken die het krijgt.

Hoe komt dat dan?

Wij eten gewoon allemaal teveel suikers, we eten daarnaast ook vaak de hele dag door zodat je lichaam niet de kans krijgt om alles goed te verwerken. En we eten te weinig gevarieerd. Je lichaam heeft namelijk andere stoffen en mineralen nodig zoals Zink, calcium, magnesium en chroom om een goed metabolisme te behouden.

Suiker uit voeding halen.

Na bovenstaande uitleg over hoe slecht de chemische suikers en teveel suikers  zijn voor je lichaam is het belangrijk om te weten dat je wel degelijk suikers nodig hebt.


Haal dus zoveel als je kan je suikers uit natuurlijke en onbewerkte voeding.


Eet regelmatig een stuk fruit maar overdrijf hier niet mee, pers je fruitsap zelf, eet af en toe een lepeltje rauwe honing en leer vooral ook opnieuw de smaak te ontdekken van eten dat niet gezoet is.

Denk aan een handje noten, extra veel groene groenten, een heerlijk zuurdesembrood…

Verwen je smaakpapillen met het hele spectrum: zoet, zout, zuur, bitter en durf variëren.

.
voetzool met eelt op de bal van de voet
Emotionele betekenis van eelt op de voeten.

Als reflexologe zie ik regelmatig voeten met eelt. De meeste cliënten verontschuldigen zich dan dat …

afbeelding van een milt
De milt, de emotionele en spirituele betekenis

De milt, een klein orgaantje in je lichaam dat zowel op fysiek als emotioneel en spiritueel vlak een…

man zit op de rand van zijn bed en houdt met zijn hand zijn hoofd vast.
Voetreflexologie inzetten bij psychosomatische klachten

Wat zijn psychosomatische klachten ? Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten waarvan de…

HSP en reflexologie
HSP (hooggevoeligheid) en voetreflexologie gaan perfect samen!

HSP’ers of Hooggevoelige mensen zijn meer dan anderen vatbaar voor felle prikkels zoals licht,…

541 Views