Heb jij ook last van perfectionisme?

perfectionisme

Herken jij perfectionisme bij jezelf?


Als je hier bent terecht gekomen heb je waarschijnlijk last van perfectionisme.
Je herkent misschien het volgende wel.
Je wilt de perfecte mama zijn voor je kinderen. Ze voldoende aandacht geven, altijd lief zijn, een gezonde maaltijd op tafel zetten zodat ze toch hun groentjes binnen hebben, ’s avonds nog een leuk verhaaltje lezen voor ze gaan slapen.
Daarnaast wil je ook de liefdevolle partner zijn, die met volle aandacht luistert naar de frustraties van je partner, telkens vraagt hoe zijn dag is geweest, ook voor hem lekker eten maken, zien dat het huis netjes is als iedereen thuiskomt na een stressvolle dag, want uiteraard geldt dit niet voor jou. Jij gaat niet als bij wonder thuiskomen wanneer alles netjes opgeruimd is en er een lekkere maaltijd klaarstaat.
En tenslotte wil je ook nog succesvol zijn op je werk, want ja, jij hebt ook ambitie en wilt een carrière. Je baas laten zien dat je meer kan dan wat je vandaag doet, dat je talent hebt en ambitie om hogerop te geraken. Dit uiteraard bovenop al de rest wat je al doet.

Als perfectionisme een probleem wordt 

Al het bovenstaande maakt dat er geen ruimte meer is voor jezelf. Want alles wat je doet staat in het teken van anderen en in het teken van perfectie. Als het perfect is en jij hebt alles onder controle, dan pas is het goed. Heerlijk toch dat gevoel! Lang leve perfectionisme!

Alleen is het misschien heel lang geleden dat je dat ook werkelijk ervaren hebt.
Want jij weet het wel.. al doe moeite doen en constant “aan” staan, dat maakt je moe.

Je komt dan op een punt dat je zelf niet meer kan genieten. Want dat uurtje ontspanning dat je in de avond hebt is er eentje van “moeten”. Je MOET ontspannen, je MOET rusten, dus zit je daar doelloos voor de tv te wachten tot je eindelijk kan gaan slapen.

Alles onder controle

Ik hoef je het niet te vertellen wat je zou kunnen proberen om wat meer me-time te hebben. Je hebt je hoogstwaarschijnlijk al een paar keer ingeschreven voor een nieuwe hobby. Of je hebt al 100 zelfhulp boeken gelezen – diagonaal waarschijnlijk door tijdsgebrek – om nog meer controle te krijgen over je planning en wat je allemaal efficiënter kan doen. En tenslotte ben je ondertussen een pro in weekmenu’s maken, huishoudlijstjes opmaken en to-do lijstjes voor alles wat je niet mag vergeten.

Op zich allemaal goed hoor.

Maar nu stel ik je de vraag: Werkt het wel echt? Hebben al deze dingen je ook de nodige rust gegeven of de nodige ontspanning waar je al zo lang naar op zoek bent ?
Heeft je perfectionisme geholpen om je te leren genieten?
In mijn persoonlijke ervaring is dit alvast niet de succesformule.
 
Eigenlijk is er één opvallende factor die ervoor zorgt dat je ondanks je perfectionisme toch niet kan ontspannen of genieten.
Het gaat om één cruciale fout die je hoogstwaarschijnlijk ook maakt. En dat is simpelweg dat je altijd maar “doet”.
Je bent er hoogstwaarschijnlijk van overtuigd dat door nog meer te doen dat je dan het ultieme moment bereikt waarop je eindelijk kan ontspannen.

Goed geprobeerd maar… niet dus.
Zo werkt het helaas niet.
Het enigste wat je hiermee bereikt is dat je in overdrive gaat. Je gaat de top van je kunnen voorbij tot het ergens fout loopt en dat er dingen gebeuren zoals een burn-out, je emotioneel gebroken voelen, verdriet om het gevoel dat je het toch allemaal niet aankan zoals je zou willen.


Durf jij loslaten?  

Ik zal je vertellen dat je zeker en vast niet dat gevoel van rust en ontspanning bereikt door continue bezig te zijn.

Lastig toch dat perfectionisme, hé?!

Maar wat als je nu eens even je perfectionisme loslaat?

Ik hoor je al van ver… paniek!!!

Want wat als er geen gezond eten op de tafel staat, wat als de was niet op tijd gedaan is? Wat als je niet tijdig je planning op je werk haalt?
Ja, daar gaat je reputatie denk je dan. Einde verhaal…

Maar neen, zo werkt het niet.
Je bent ook maar mens, net zoals ik, net zoals je baas, je partner, je ouders, je buren,…

Dus is het hoog tijd om af en toe eens los te laten. Niet altijd.. gewoon af en toe.

Je kinderen zien je gewoon graag omdat je hun mama bent. Je vriend of je man houdt van je voor wie je bent als jij, tenslotte heb je elkaar zo leren kennen, en dus niet omdat het eten per se lekker is dat op de tafel komt, of omdat zijn onderbroeken netjes geplooid in de kast liggen.
En ook je opslag ga je niet krijgen door extra uren aanwezig te zijn op het werk.
Door je menselijk op te stellen en niet altijd alles perfect onder controle te hebben wordt de wereld rondom je heen zonder twijfel weer iets mooier.

Afhaal eten, kousen uit de wasmand en een gemiste deadline.

Geloof mij vrij.. het mag.

Niemand ziet je hiervoor minder graag.
En als dat toch het geval is, dan is het hoogtijd om die mensen los te laten.

Dus het is aan jou om nu te gaan kiezen voor jezelf en alvast een beetje milder te zijn.
Perfect zijn is ook durven imperfect zijn.
Durf jij dat aan?

Uiteindelijk draait het allemaal om bewuster te gaan leven voor jezelf.
En mijn e-book kan je alvast een beetje op weg helpen. Hieronder kan je je aanmelden om het gratis te downloaden:

Gratis E-book: Je eerste stappen naar een bewuster leven

.

Veel liefs, Marie-Hélène

838 Views