Waarom zijn die wintermaanden zo vermoeiend?

Donkere dagen


De wintermaanden zijn vermoeiend.

Ik denk dat de meeste mensen hier wel last van hebben. Ik ook. Weinig zon, weinig daglicht, grijze wolken. Hoeveel ik ook hou van de winter, hoe vermoeiend ik het tegelijkertijd vind.

Die donkere dagen werken op mijn energieniveau en op mijn gemoed. Heel eerlijk heb ik het er een beetje mee gehad.
Ik heb de neiging te vaak zelf binnen te blijven. Maar als ik dan toch die zonnestraaltjes zie dan ben ik blij en loop ik naar buiten om ze op mijn gezicht te laten vallen. Ook al is het dan nog koud. Ingepakt in jas en sjaal ga ik in een verre uithoek van mijn tuin staan om te “zonnebaden” als het ware.

Donkere dagen

Tot die zon op zijn beurt opnieuw achter het wolkendek verdwijnt. Dan verdwijn ik ook terug naar binnen om verder op te warmen maar ook een beetje om na te genieten van dat beetje zon.
Natuurlijk daglicht en zon is zo belangrijk. Zonlicht geeft gewoon een andere dimensie aan alles. Het maakt alles een beetje mooier en vrolijker. En dat merk je ook gewoon aan de mensen om je heen.

Als je rondloopt in de winkel of aan de schoolpoort staat dan zie je een zachtere blik in de mensen hun ogen en kan je wat vaker een glimlach opvangen.
Want wanneer het grijs en grauw is dan heeft dat een negatieve invloed op veel mensen. Zure gezichten, korte antwoorden en iedereen gaat weer snel zijn eigen weg op.
Zonde…
Maar misschien denken andere mensen dat over mij ook.

Niettegenstaande probeer ik elke dag opnieuw positief en blij te zijn. Niet dat het mij per se veel moeite kost want ik heb het geluk dat ik van nature positief van ingesteld, gemakkelijk kan relativeren en negatieve dingen snel achter mij te laten. Niet altijd natuurlijk maar toch vaak.
Gelukkig ben ik niet de enigste met dit probleem. Maar ik hoor het heel vaak van mijn klanten ook. Ze zijn het beu, ze hebben het gehad met het grijze en triestige weer.
Wanneer we dan een tijdje aan het praten zijn komt er gelukkig wel altijd iets van hun innerlijke zonnestralen naar boven. Een geluksmomentje, iets dat goed gaat, vooruit gang die ze geboekt hebben en een positieve kijk naar wat er nog komen gaat.
Je kan, volgens mij althans, de toekomst nooit negatief benaderen omdat je onmogelijk kan weten hoe die zal zijn. Natuurlijk kan je assumpties maken of een inschatting hoe iets gaat lopen maar deze zijn alleen maar fictief. Die bestaan (nog) niet. Dus hoe kan je u dan slecht voelen over iets wat nog niet is?
Weet je wat ik verkies? Wanneer op dit moment iets niet gaat zoals je het wilt, of wanneer je je op dit moment niet zo goed voelt of geen energie hebt, dan kan het morgen helemaal anders zijn. Dus dat stukje zonneschijn is onderliggend altijd aanwezig. Je hebt altijd opties en je weet op voorhand nooit hoe de wind zal waaien om de wolken misschien een stukje open te duwen en die zonnestraaltjes en dat beetje extra geluk toe te laten. Dus waarom mij hier vandaag al zorgen over maken?

Wanneer je je opties afweegt, of denkt over morgen, bedankt dan dat het ook anders kan uitdraaien dan je normaal gezien zou verwachten. Dat geeft je een beter gevoel en maakt alles minder donker. Laat die zonnestralen toe, hoe weinig het er misschien ook zijn, want het maakt wel degelijk een verschil.

Hoe ga jij om met die donkere dagen? En wat doe jij er zelf aan om je een beetje beter te voelen?
Laat het mij zeker weten op info@gezondheidspraktijk-de-brug.be

Veel liefs,
Marie-Hélène

380 Views