Is biologisch echt beter voor mijn gezondheid?

biologisch fruit wassen

Is biologisch echt beter voor mijn gezondheid?

Zonder twijfel.. JA!
Krijg je de kans om biologisch te kopen? En valt het binnen je mogelijkheid? Dan moet je niet twijfelen.
Ik vertel je waarom wel maar ook waarom niet…

Waarom is biologisch gezonder?

Biologische producten zijn producten die onbehandeld zijn. Minder of niet bewerkt met pesticiden en andere schadelijke stoffen.
Het zijn producten die de kans hebben gekregen om natuurlijk te groeien of verwerkt worden zonder schadelijke toevoegingen.

De meeste producten die niet biologisch zijn, zijn op een of andere manier behandeld. Zo zijn bijvoorbeeld veel fruit en groenten in de winkel bespoten met middelen om ze te beschermen tegen insecten, hebben ze bepaalde synthetische voedingsstoffen gekregen om nog beter te groeien. En wat nog allemaal.

En natuurlijk komt dit allemaal in je lichaam terecht wanneer je dit op eet. Giftige stoffen, synthetische stoffen.. alles wat niet in je lichaam thuis hoort.

Je lichaam gaat hier dan op reageren door dit te willen afvoeren of kan zelfs een ontstekingsreactie maken. Weliswaar minimaal maar toch ongewenst.

En hetzelfde gebeurt wanneer je bepaalde niet biologische producten op je huid smeert of je ermee wast. Het gaat zelfs zo ver dat er in douchegels, gezichtscrèmes enz plastics verwerkt zitten. Micro-plastics die je huid binnendringen. Je lichaam kan dit niet verwerken.

Wat betekenen de labels op bioproducten? - Bio Mijn Natuur

Vaak worden bij synthetische producten ook bepaalde stoffen toegevoegd voor extra geur of kleur. Allemaal heel mooi en heerlijk maar ook die stoffen zijn vaak niet natuurlijk of niet erg gezond. Ze drogen je huid uit of je kan er zelf allergisch op reageren.

Dat heb je niet voor wanneer je kiest voor biologische handgemaakte zeep bijvoorbeeld.

Of wanneer je biologische of natuurlijke supplementen gebruikt.

100% biologisch is misschien niet altijd haalbaar maar kies dan voor producten die zo dicht mogelijk in de buurt komen hiervan.

Wil je enkel het beste voor je lichaam? Kies dan echt voor natuurlijke en onbewerkte producten, liefst nog met een bio-label. Enkel dan verwen je echt je lichaam.

Waarom is biologisch niet gezonder?

We kunnen natuurlijk heel hard roepen en beweren dat alles biologisch moet zijn. Maar ik wil hier wel een kleine kanttekening bij maken.


Want biologisch betekent bijvoorbeeld bij voeding dat het niet noodzakelijk “gezonder” is naar voedingswaarden toe. Het beste voorbeeld is: Suiker blijft suiker. Bio-suiker is minder vervuild, maar suiker blijft nog altijd slecht voor je tanden, je wordt er nog steeds dikker van en het bevat nog altijd niet evenveel voedingsstoffen als een goed stuk fruit.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de kostprijs. Biologisch is dus niet noodzakelijk gezonder voor je portemonnee. Maak steeds voor jezelf de afweging bij bepaalde producten of het de moeite waard is om biologisch te kopen of niet. Uit marktstudies blijkt alvast dat we bereid zijn om een premium te betalen voor biologische producten maar soms is de prijs niet evenredig met het product, zelfs wanneer het biologisch is.

Mijn advies voor jou is dus om voldoende kritisch te zijn wanneer je kiest voor biologisch. Maar wanneer het binnen je mogelijkheden ligt, ga er dan voor!

Marie-Hélène

Waarom moet je een aardingsmat kopen?

Omdat je wilt voorkomen dat alle negatieve invloed van gsm, smarthphone, wifi, 4G, 5G, microgolfoven enzovoort je ziek maakt! Ons lichaam is namelijk niet gemaakt om met grote hoeveelheden elektrosmog…

Je lichaam ontzuren met natriumbicarbonaat.

In een eerder artikel: 4 Tips om je lichaam te ontzuren kon je al lezen wat verzuring is en hoe je verzuring kan tegengaan. In dit artikel ga ik dieper in op hoe je je lichaam kan ontzuren met natrium…

magnesium bij reuma
Magnesium bij reuma

Reuma is een aandoening die steeds vaker en vaker voorkomt. Niet enkel op oudere leeftijd maar ook steeds jongere mensen krijgen hier last van. Hieronder wil je even verstellen wat de rol is van magne…

70 Views