4 tips om verzuring van je lichaam tegen te gaan!

Wat is verzuring van je lichaam?

Verzuring van je lichaam wilt zeggen dat de zuurtegraad van je lichaam te hoog is. Als mens hebben we een optimale zuurtegraad waarmee ons lichaam in evenwicht is.
Je hebt het misschien wel van de biologieles vroeger – de zuur-base verhouding. Te zuur is niet goed, niet zuur genoeg is niet goed.

Alleen hebben de meeste mensen te maken met teveel verzuring in hun lijf. Hierdoor loop je kans om ziek te worden, minder energie te hebben en bepaalde voedingsstoffen minder goed op te nemen.

Hoe ontstaat verzuring in je lichaam?

Er zijn veel factoren die meespelen in de verzuring van je lichaam. Sommige zijn interne en andere komen van buitenaf.
Denk maar aan voeding bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld koffie, suiker en rood vlees werken verzurend op je lichaam.

Maar ook medicijnen of milieuverontreiniging kan voor verzuring zorgen.

Interne factoren zijn bijvoorbeeld de reststoffen van cellen die afsterven in je lichaam. Je cellen worden namelijk continue vernieuwd en de oude worden afgebroken.

Enkele factoren die dit versterken zijn stress, elektromagnetische straling of te intensieve lichaamsbeweging.

Je lichaam is echter wel zo slim om de zuurtegraad in het oog te houden en heeft een zuur-base systeem om de balans te houden. Ons lichaam maakt namelijk zelf bicarbonaat aan om die verzuring tegen te gaan.
Maar hoe meer verzuring we in ons opnemen hoe moeilijker ons lichaam het krijgt. Dan krijgen we die verzuring niet helemaal zelf weg en gaan er klachten ontstaan.

4 Tips om je lichaam te ontzuren

Ontzuren is gelijk aan het het afvoeren van zuren uit je lichaam. Het gaat eigenlijk over je zuur-base balans.
De mate waarin je lichaam is noem je je zuurtegraad en kan je meten in aan de hand van de pH waarde. Hoe lager de pH van iets is, hoe zuurder het is. Zo is het ook met je lichaam.

Je lichaam kent verschillende pH waarden afhankelijk van het orgaan en de functie. De zuurtegraad van je bloed is niet gelijk aan dat van je speeksel of van je urine. Enkele voorbeelden.

De maag is extreem zuur met een pH van 2 á 3.

De zuurgraad van het bloed wordt strak gereguleerd in je lijf waarbij de pH licht tussen 7,35 en 7,45. Maar in de dikke darm ligt de optimale zuurtegraad rond de 6,2 pH.

The pH Scale of Common Chemicals

Wist je zelfs dat wanneer je zuurtegraad te hoog wordt dat je ook belangerijke mineralen in je lichaam gaat uitplassen? Denk maar aan magnesium, calcium, kalium..

Het is dus belangrijk dat deze ook tijdig worden aangevuld.

Het komt er op neer dat je de balans moet houden tussen verzurende en ontzurende elementen. Zowel in je voeding als in je levensstijl.
Om ziektes zoals artrose, osteoporose, geheugenverlies, ontstekingen en dergelijke tegen te gaan is het belangrijk om regelmatig een zuurtegraad detox te doen en je inname van verzurende voeding zoveel mogelijk te beperken.

Concreet kan je dus het volgende doen:

TIP 1:

Let op je voeding. Bewerkte voeding heeft als neveneffect dat het je lichaam zuur maakt. Vooral geraffineerde suikers, koffie, alcohol… Pas je voeding aan en probeer zo weinig mogelijk zuurmakende voeding te eten. Wist je trouwens dat zuur eten of smaakmakers zoals azijn en citroen, hoewel zuur van smaak, de zuurtegraad in je lichaam niet verhogen? Die mag je dus zonder probleem blijven eten.

TIP 2:

Een andere manier om je lichaam minder zuur te maken is door bijvoorbeeld een voetenbad of ligbad te nemen met natriumbicarbonaat. Natriumbicarbonaat is een natuurlijk product dat zuur en verzuring tegengaat.

Wil je weten waar natriumbicarbonaat nog zuur tegengaat? Doe dan eens een halve koffie lepel bicarbonaat in je spagetthisaus als ze bijna klaar is en roer goed door tot het schuim weg is. Je zal proeven dat het zuur van de tomaten weg is. (Niet te veel gebruiken want dan proef je een zeperige smaak)

TIP 3:

Verzuring in je lijf blijft er zitten als het niet afgevoerd geraakt. Je kan dus zelf een handje helpen. Laat je regelmatig masseren of masseer jezelf, bijvoorbeeld na intensief sporten om zo de verzuring uit je lijf te krijgen. Je duwt en verplaatst als het ware het zuur in je lichaam en hierdoor kan het afgevoerd worden.

TIP 4:Drink water!

Moet ik hier nog uitleg bij geven?

Ik kan het niet genoeg herhalen maar water drinken helpt om verzuring uit je lichaam te halen. Door meer water te drinken drink je minder koffie, frisdrank enz.. maar water dient ook als drager om het zuur in je spieren of andere plaatsen mee te nemen om zo weg te geraken.

Hoeveel?

Probeer toch minstens 3 glazen per dag te drinken, liever meer maar elk glas is beter dan geen!Veel succes!

Marie-Hélène

Zelf controle nemen over je gezondheid

Zelf controle nemen over je gezondheid De meeste klanten die hier in mijn praktijk terecht komen zij…

soepel bewegen
Wist jij dat emoties een grote rol spelen bij je gezondheid?

2.977 ViewsFacebookTweetPin

zelfreflectie
Werken aan jezelf: hoe doe je dat?

In de moderne ratrace waarin we vandaag leven, worden we vaak meegesleurd door de eisen van het dage…

2.977 Views

3 reacties op “4 tips om verzuring van je lichaam tegen te gaan!”

  1. Pingback: Je lichaam ontzuren met natriumbicarbonaat.

  2. Pingback: Hoe kan je je lichaam ontzuren met natriumbicarbonaat?

  3. Pingback: 5 tips voor minder pijn bij artritis .

Reacties zijn uitgeschakeld.