4 Tips om je lichaam te ontzuren

Wat is verzuring van je lichaam?

Verzuring van je lichaam wilt zeggen dat de zuurtegraad van je lichaam te hoog is. Als mens hebben we een optimale zuurtegraad waarmee ons lichaam in evenwicht is.
Je hebt het misschien wel van de biologieles vroeger – de zuur-base verhouding. Te zuur is niet goed, niet zuur genoeg is niet goed.

Alleen hebben de meeste mensen te maken met teveel verzuring in hun lijf. Hierdoor loop je kans om ziek te worden, minder energie te hebben en bepaalde voedingsstoffen minder goed op te nemen.

Hoe ontstaat verzuring in je lichaam?

Er zijn veel factoren die meespelen in de verzuring van je lichaam. Sommige zijn interne en andere komen van buitenaf.
Denk maar aan voeding bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld koffie, suiker en rood vlees werken verzurend op je lichaam.

Maar ook medicijnen of milieuverontreiniging kan voor verzuring zorgen.

Interne factoren zijn bijvoorbeeld de reststoffen van cellen die afsterven in je lichaam. Je cellen worden namelijk continue vernieuwd en de oude worden afgebroken.

Enkele factoren die dit versterken zijn stress, elektromagnetische straling of te intensieve lichaamsbeweging.

Je lichaam is echter wel zo slim om de zuurtegraad in het oog te houden en heeft een zuur-base systeem om de balans te houden. Ons lichaam maakt namelijk zelf bicarbonaat aan om die verzuring tegen te gaan.
Maar hoe meer verzuring we in ons opnemen hoe moeilijker ons lichaam het krijgt. Dan krijgen we die verzuring niet helemaal zelf weg en gaan er klachten ontstaan.

4 Tips om je lichaam te ontzuren

Ontzuren is gelijk aan het het afvoeren van zuren uit je lichaam. Het gaat eigenlijk over je zuur-base balans.
De mate waarin je lichaam is noem je je zuurtegraad en kan je meten in aan de hand van de pH waarde. Hoe lager de pH van iets is, hoe zuurder het is. Zo is het ook met je lichaam.

Je lichaam kent verschillende pH waarden afhankelijk van het orgaan en de functie. De zuurtegraad van je bloed is niet gelijk aan dat van je speeksel of van je urine. Enkele voorbeelden.

De maag is extreem zuur met een pH van 2 á 3.

De zuurgraad van het bloed wordt strak gereguleerd in je lijf waarbij de pH licht tussen 7,35 en 7,45. Maar in de dikke darm ligt de optimale zuurtegraad rond de 6,2 pH.

The pH Scale of Common Chemicals

Wist je zelfs dat wanneer je zuurtegraad te hoog wordt dat je ook belangerijke mineralen in je lichaam gaat uitplassen? Denk maar aan magnesium, calcium, kalium..

Het is dus belangrijk dat deze ook tijdig worden aangevuld.

Het komt er op neer dat je de balans moet houden tussen verzurende en ontzurende elementen. Zowel in je voeding als in je levensstijl.
Om ziektes zoals artrose, osteoporose, geheugenverlies, ontstekingen en dergelijke tegen te gaan is het belangrijk om regelmatig een zuurtegraad detox te doen en je inname van verzurende voeding zoveel mogelijk te beperken.

Concreet kan je dus het volgende doen:

1. Pas je voeding aan en probeer zo weinig mogelijk zuurmakende voeding te eten (denk aan snelle suikers, alcohol,..) Een leuk weetje is dat azijn en citroen, hoewel zuur van smaak, niet bijdragen aan een hogere zuurtegraad in je lichaam.

2. Actief ontzuren door regelmatig een voetenbad of ligbad te nemen met natriumbicarbonaat.

3. Laat je regelmatig masseren of masseer jezelf om zo de verzuring uit je lijf te krijgen. Je mobiliseert als het ware het zuur in je lichaam en hierdoor kan het afgevoerd worden.

4. Drink water! Ik kan het niet genoeg herhalen maar water helpt om verzuring uit je lichaam te halen.

Veel succes!

Marie-Hélène

Weet jij wat aarding is?

Mijn eerste ervaring met aarden Met beide voeten op de grond De wereld ligt aan je voeten … Dit zijn slechts enkele uitdrukkingen die verwijzen naar onze verbinding tussen onszelf en de aarde, o…

voetreflexologie leuven
Wat is voetreflexologie.. en kietelt dat?

Elke keer opnieuw ben ik verbaasd hoe weinig mensen bekend zijn met voetreflexologie.Het is duidelijk dat er nog ruimte is voor groei in mijn vakgebied en ik wil dan ook zoveel mogelijk mensen laten k…

Wat is reflexzonetherapie?

Naast voetreflexologie bestaat er ook handreflexologie, oorreflexologie en zelfs gelaatsreflexologie. Voetreflexologie is, net als de andere vormen een onderdeel van reflexzonetherapie. Reflexzonether…

87 Views

1 thought on “4 Tips om je lichaam te ontzuren”

  1. Pingback: Je lichaam ontzuren met natriumbicarbonaat.

Comments are closed.