Welke klachten krijg je bij teveel aan magnesium?

Hoewel magnesium over het algemeen als veilig wordt beschouwd wanneer het wordt ingenomen binnen aanbevolen doseringen, kan een teveel aan magnesium uit supplementen of medicijnen nadelige effecten hebben. Toxiciteit van magnesium ontstaat echter bij zeer hoge hoeveelheden vanaf >2500mg per dag (1) .
Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen van een teveel aan magnesium:

  1. Maag-darmklachten: Een teveel aan magnesium kan leiden tot maagklachten, waaronder diarree, misselijkheid en buikkrampen. Dit is vooral gebruikelijk bij het nemen van magnesiumsupplementen.
  2. Veranderingen in de stoelgang: Magnesiumsupplementen staan erom bekend dat ze een laxerend effect hebben. In sommige gevallen kan dit wenselijk zijn, bijvoorbeeld bij mensen die lijden aan constipatie. Echter, overmatig gebruik kan diarree veroorzaken.
  3. Nierproblemen: Mensen met nierproblemen kunnen moeite hebben met het uitscheiden van overtollig magnesium, wat kan leiden tot een ophoping van magnesium in het lichaam. Dit kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen.
  4. Cardiovasculaire effecten: Een extreem hoge inname van magnesium kan leiden tot lage bloeddruk, bradycardie (langzame hartslag) en in zeer zeldzame gevallen tot hartstilstand.
  5. Interactie met medicijnen: Magnesiumsupplementen kunnen de absorptie of werkzaamheid van bepaalde medicijnen beïnvloeden, zoals antibiotica of geneesmiddelen tegen osteoporose. Het is belangrijk om met een zorgverlener te overleggen als je medicijnen gebruikt en magnesiumsupplementen overweegt.

Het is cruciaal om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor magnesium in de gaten te houden en niet te veel te nemen zonder begeleiding van een arts of therapeut. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium kan variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht en gezondheidstoestand.

Een goede richtlijn voor een dagelijkse dosis magnesium zie je hieronder:

Bron: Gezondheidsraad. Naar een voldoende inname van vitamines en mineralen. Den Haag: Gezondheidsraad, 2009; publicatienr. 2009/06.

Meer over de voordelen van magnesium? Lees dan ook: 10 gezondheidsvoordelen van magnesium

(1) https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/9285_voedingsaanbev_16122016_a5.pdf

284 Views

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *