De milt, de emotionele en spirituele betekenis

afbeelding van een milt

De milt, een klein orgaantje in je lichaam dat zowel op fysiek als emotioneel en spiritueel vlak een grote taak te vervullen heeft. Hij is ongeveer 10cm lang is en weegt tussen de 150 à 250gram. De milt ligt linksboven in de buik, onder je middenrif en in de buurt van je maag en pancreas. Meestal heb je geen last van een milt en kan je ze niet voelen maar als je ooit al eens steken of krampen hebt gehad in je zij na een harde inspanning zoals hardlopen dan weet je maar al te goed waar je milt ligt.

De fysieke werking van de milt

De milt is een orgaan met meerdere functies. Zo filtert dit orgaan je het bloed van toxines en afvalstoffen en breekt het oude of slecht functionerende rode bloedcellen af te breken. Een andere belangrijk functie van de milt is dat ze je immuunsysteem onderhoudt want in je milt worden anti-lichamen zoals T-lymfocyten en B-lymfocyten aangemaakt. Als dat nog niet genoeg is kan de milt ook bloedplaatjes opslaan. Officieel behoort de milt tot het lymfestelstel. Maar wat jij vooral moet onthouden is dat dit een klein orgaantje is met een belangrijke rol voor je gezondheid.

De milt transformeert …

De milt speelt een belangrijke rol in de transformatie van energie. Concreet betekent dit dat de milt in staat is om energie te halen uit voeding, door de spijsvertering en om de kwaliteit van ons bloed te onderhouden. Als je milt niet goed werkt zal je merken dat je vaker vermoeid bent, meer vocht vasthoudt, vaker een opgeblazen gevoel hebt enz. Vanuit TCM (traditionele chinese geneeskunde) is er ook een verband met slijmvorming en ontwikkeling van allerlei kwaaltjes en klachten die gepaard gaan met onduidelijke of vage klachten en vaak ook chronische pijnen.

Het is dus van essentieel belang om je milt goed te verzorgen zodat je die milt-energie kan laten stromen in plaats van dat ze stagneert. Dit doe je door warme voeding, voldoende rust, milt-reflexpunten stimuleren, …

De emotionele rol van de milt

Naast de puur fysieke rol van de milt heeft dit orgaan ook een betekenis om emotioneel vlak. De milt is gekoppeld aan je denken. Wanneer je milt, of je milt-energie, verstoord is dan verval je in een patroon van eindeloos denken, piekeren, een hoofd dat nooit rust vindt maar vooral jezelf zorgen maken.
Is je milt echter wél in balans? Dan kan je gemakkelijk onthouden, nieuwe kennis verwerven en heb je een fris hoofd.
Het is belangrijk dat je weet dat dit een mes is dat aan twee kanten snijdt. Hiermee bedoel ik dat je “zorgen maken” zorgt voor een verzwakte milt, maar omgekeerd ook dat een verzwakte milt ervoor zorgt dat je helemaal uit balans geraakt en “zorgelijk” wordt. De kip of het ei? Of eerder een vicieuze cirkel.

Je bent dus best waakzaam over je kiest om om te gaan met bepaalde gevoelens en emoties.

De spirituele betekenis van de milt

Naast de fysieke en emotionele rol van de milt bestaat er ook een spirituele rol van de milt.
De milt is namelijk hét orgaan dat het vuur en de passie in je lichaam en je hele wezen aanstuurt. Ze staat in voor de verdeling van energie in je lijf en in je energieveld maar stuurt ook voor een deel je creativiteit aan, ze werkt van nature frequentie verhogend. Omgekeerd, als je milt niet naar behoren werkt dat zal je natuurlijke of optimale frequentie of vibratie sterk doen dalen.
Je moet weten dat de milt een “aarde” orgaan is en dus erg in het Hier en Nu werkt. Ga dus op zoek naar manieren om geaard door het leven te gaan, ga regelmatig contact zoeken met de natuur, werk in te tuin en eet zoveel mogelijk puur en onbewerkte voeding (weliswaar verwarmd want je milt houdt meer van warmte dan koude zoals bij rauwe groentjes) .

.
voetzool met eelt op de bal van de voet
Emotionele betekenis van eelt op de voeten.

Als reflexologe zie ik regelmatig voeten met eelt. De meeste cliënten verontschuldigen zich dan dat …

afbeelding van een milt
De milt, de emotionele en spirituele betekenis

De milt, een klein orgaantje in je lichaam dat zowel op fysiek als emotioneel en spiritueel vlak een…

man zit op de rand van zijn bed en houdt met zijn hand zijn hoofd vast.
Voetreflexologie inzetten bij psychosomatische klachten

Wat zijn psychosomatische klachten ? Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten waarvan de…

HSP en reflexologie
HSP (hooggevoeligheid) en voetreflexologie gaan perfect samen!

HSP’ers of Hooggevoelige mensen zijn meer dan anderen vatbaar voor felle prikkels zoals licht,…

91 Views