7 natuurlijke middelen om je immuunsysteem te versterken

Het is weer zover. Winter is het seizoen van griep en verkoudheden. Denk maar aan hoesten, niezen, snotneuzen. We zien ze overal rondom ons. Dus is het heel normaal dat we er alles aan willen doen om een verkoudheid te voorkomen en niet ziek te worden. En liefst van al kiezen voor natuurlijke middelen die ons hierbij helpen.

Ver moeten we niet gaan zoeken, maar in dit artikel kijken we naar de beste natuurlijke middelen uit grootmoeders tijd. Deze middeltjes die je hieronder leest kan je zowel preventief inzetten maar ook wanneer je de virussen je al gevonden hebben.

1.     Kippenbouillon

Grootmoeders kippenbouillon. Het is een eeuwenoude remedie die gebruikt wordt tegen verkoudheid en griep.Bouillon getrokken van kip met groenten zoals selder, wortel en ui heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het zorgt ervoor dat je minder ziek wordt maar ook dat je sneller geneest wanneer je toch ziek bent.

Wanneer je verse kippenbouillon maakt is het belangrijk dat je vooral ook de botten van de kip gebruikt. Voeg een beetje azijn toe aan je bouillon om de gelatine los te maken en alle mineralen uit de botten te trekken zodat je bouillon nog krachtiger wordt. Daarnaast kan je ook een blaadje laurier toevoegen. Laurier breekt de vetten die vrijkomen in kleine stukjes en zorgt ervoor dat ons lichaam hier beter mee om kan.

2.      Vlierbes

Vlier staat gekend voor zijn lekkere vlierbloesems waar je siroop van maakt in de zomer. Maar als je de bloesems laat groeien tot bessen, dan kan je een heel goede siroop maken waarmee je verkoudheden voorkomt. Vlierbessensiroop is een typisch natuurgeneesmiddel uit grootmoeders tijd. De Latijnse naam van de vlierbes is Sambucus. Sambucus Nigra is de meest bekende variant in onze contrijen. Het goede aan vlierbessen is dat zo zowel anti-virale als antibacteriële eigenschappen bezit. Deze zitten vooral in het stofje dat de donkere kleur aan de bessen geeft. Vlierbessensiroop gebruik je wanneer je verkouden bent of wanneer je griepsymptomen hebt. Het kan de symptomen verlichten en zorgt ervoor dat je minder lang ziek bent.

Vliersiroop kopen kan je doen in de webshop of je kan zelf vlierbessen siroop maken. Wanneer je zelf vliersiroop maakt mag je alleen de zwarte besjes gebruiken. De groene of rode besjes zijn nog niet rijp dus giftig. Ook rauwe vlierbes is giftig. Dus zorg ervoor dat je ze enkel eet wanneer ze gekookt zijn of verwerkt tot siroop.

3.      Visolie of Levertraan

Misschien ken je het nog van vroeger bij je oma. In grootmoeders tijd moest je elke dag een lepeltje levertraan nemen ‘s ochtends. Niet lekker maar wel heel effectief voor een goed functionerend immuunsysteem. In noord-Europa wordt levertraan al jaren gebruikt ter bescherming tegen de koude. Levertraan bevat namelijk een goede combinatie van vitamine D, vitamine D en omega-3 vetzuren.
De werking van levertraan is vergelijkbaar als bij kippenbouillon. Het remt ontsteking af in je lichaam.

Het belangrijkste verschil tussen levertraan toen en nu is dat je levertraan niet meer met de lepel moet eten maar dat het nu ook in gemakkelijke capsules beschikbaar is die je zo kan inslikken als een pilletje.

4.      Echinacea

Echinacea of rode zonnehoed is een plant die vaak gebruikt wordt om te beschermen tegen virussen of virale infecties. Denk maar aan een infectie van de bovenste luchtwegen, bronchitis, verhoudheid,.. Echinacea kan je dagelijks gebruiken tijdens de koude seizoenen om ervoor te zorgen dat je lichaam goed reageert op een aanval van virussen die alom aanwezig zijn. is een plant die voornamelijk voorkomt in Noord-Amerika, waarvan Echinacea purpurea, ofwel Rode Zonnehoed, de bekendste is.

5.      Appelazijn

Appelazijn is een zurig drankje met een krachtige werking. Appelazijn is namelijk antibacterieel, antiviraal en bestrijdt schimmels. Denk maar aan E.Coli die voedselvergiftiging veroorzaakt. Of candida albicans die vaginale schimmel kan veroorzaken. Ook hierbij werkt appelazijn goed. Start je dag met een glas water met appelazijn en je vormt een stevige basis voor een gezond lichaam.

6.      Knoflook

Knoflook ken je hoogstwaarschijnlijk van het gebruik in de keuken. Maar wist je ook dat het één van de meest gebruikte medicinale planten ter wereld is? En hij maakt deel uit van de uienfamilie. Dagelijks knoflook gebruiken is een beproefde manier om bacteriële en virale infecties tegen te gaan. Het is een uitstekende ontstekingsremmer. Gebruik dus wat extra knoflook in je dagelijkse bereidingen.

7.      Rust en slaap

De allerbeste bescherming tegen infecties en ontstekingen is natuurlijk voldoende slaap en voldoende rust. We hebben bijna allemaal een hectisch leven en willen zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk uren. Maar zowel te weinig uren slaap als een minder kwalitatieve slaap zorgen ervoor dat ons immuunsysteem’s nachts onvoldoende in staat is om te herstellen en alle schadelijke stoffen uit ons lichaam te verwijderen. Het gevolg is dat een verminderde weerstand en een hogere vatbaarheid voor infecties. Zorg in elk geval voor minstens 8 uur slaap per nacht en zorgt voor een regelmatig ritme. Onthoudt vooral goed dat slaap en je immuunsysteem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

In de praktijk

De moraal van dit verhaal: Grootmoeder’s kennis over natuurlijke middelen en de oerwijsheid die erbij hoort mogen we niet zomaar naast ons neerleggen. Ze had wel degelijk gelijk. Met behulp van de natuur, gezonde voeding en een juiste leefstijl bescherm je jezelf maximaal tegen virussen en bacteriën en bouw je een sterke weerstand op.

840 Views