De voordelen van Himalayazout

Helend Badzout 450 gram

In deze blog vertel ik je graag waarom je beter kiest voor een natuurlijk zout zoals Himalayazout in plaats van voor gewoon keukenzout. De natuur voorzien ons in wat we nodig hebben, als we maar willen luisteren natuurlijk.

Waar komt Himalayazout vandaan?

Himalayazout wordt ontgonnen in een van de oudste en grootste zoutmijnen ter wereld, in de Khewra-zoutmijn in Pakistan. Deze mijnen liggen aan de voet van het Himalayagebergte, een plek waar de omgeving nog zuiver en puur is en waar er heel weinig vervuiling is. Dit maakt dat Himalaya zou een heel zuiver zout is.

Waarom is Himalayazout roze?

50 Tinten roze. Zo zou je Himalayazout kunnen omschrijven. Deze opvallende kleur van Himalayazout ontstaat door de aanwezigheid van mineralen en spoornelementen. Meer bepaald door de aanwezigheid van ijzeroxide. Omdat het een natuurlijk product is zal het ene korreltje zout meer roze zijn dan het andere.

Daarnaast is Himalaya zout “ongeraffineerd”, dus niet of minimaal bewerkt. Hierdoor bevat het nog zijn oorspronkelijke samenstelling en bevat het minstens 84 mineralen.

Dat maakt ineens ook dat Himalayazout gezonder is dan gewoon keukenzout.

Waarom is Himalayazout gezonder dan gewoon keukenzout?

Himalayazout is zoals eerder gezegd een natuurlijk product terwijl keukenzout een geraffineerd product is en zwaar bewerkt. Keukenzout bevat enkel nog natrium wat betekent dat vrijwel alle andere mineralen verwijderd zijn.

Maar de natuur zou de natuur niet zijn als ze ons niet geeft wat wij nodig hebben. En het is net de combinatie van die mineralen en spoorelementen in natuurlijk zout wat maakt dat het gezond is.

Heel eenvoudig uitgelegd bevat keukenzout enkel nog Natrium. Omdat je lichaam niet weet wat het hiermee moet en dus op zoek gaan naar mineralen en spoorelementen om mee samen te werken, gaat keukenzout andere mineralen gaan zoeken in je lichaam en deze gaan onttrekken uit je lichaam. Het heeft dit namelijk nodig om – balans – te vinden. Uiteraard gaat dit ten koste van je gezondheid.

Himalayazout (of Keltische Zeezout bijvoorbeeld) bevatten alle nodige elementen nog waardoor ze netjes hun ding kunnen doen in je lichaam. En zout hebben we allemaal nodig. Dus kies nooit zomaar voor een zoutloos dieet!

Waarom hebben we Himalayazout nodig?

Zout speelt een belangrijke rol voor het regelen van verschillende belangrijke lichaamsprocessen. Het meest gekende is het regelen van je vochtbalans. Je lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water. Om dit proces te ondersteunen heb je zout nodig omdat zout helpt om het vocht vast te houden in je lichaam, op de juiste plaatsen.

Sidenote: Zelfs mensen die veel vocht vasthouden (denk aan dikke benen, enkels etc,) hebben baat bij het innemen van extra natuurzout. Wat het zout zorgt ervoor dat het vocht in je cellen terecht komt en niet stagneert.

Daarnaast heeft je lichaam ook zoutnodig voor de werking van je spieren en je zenuwcellen. Zout zorgt ervoor dat je zenuwen goed kunnen communiceren met elkaar en met je hersenen.

Je hebt misschien in het kader van sporten al gehoord van de elektrolyten balans? Wel zout speelt daarin een heel grote rol. Het helpt om je lichaam te laten recuperen na intensief sporten wanneer je bijvoorbeeld veel hebt gezweet.

Verder speelt zout ook een rol in het regelen van je bloeddruk. De regels is dus niet dat zout per definitie slecht is voor een hoge bloeddruk. Maar “arm” zout, zoals keukenzout, dus wel.

En tenslotte helpt Himalayazout ook voor sterkere botten. Daar waar regulier keukenzout mineralen gaat onttrekken uit je lichaam en je botten, want daar zitten veel mineralen zoals calcium, gaat een natuurlijk zout net de mineralen aanvullen waar nodig. Waardoor je langer een sterker en gezonder lichaam hebt.

Winkelwagen