Reflexologie en fibromyalgie

In dit artikel lees je hoe reflexologie, als alternatieve therapie, je kan helpen om te gaan met fibromyalgie.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening in het lichaam aan spieren en bindweefsel die pijn veroorzaakt over het hele lichaam. Daarnaast zorgt het ook voor slaapproblemen, chronische vermoeidheid en mentale of emotionele stress.
Mensen met fibromyalgie zijn vaak gevoeliger voor pijn dan anderen. Dat heeft te maken met de manier waarop ze pijnprikkels verwerken.
Hoewel fibromyalgie vaak geklasseerd wordt als reumatische aandoening of zelfs als auto-immuun afwijking, zijn er aanwijzingen dat het eerder een aandoening van het autonome zenuwstelsel is.
Maar er is tot op vandaag nog steeds geen uitsluitsel over de werkelijke oorzaak.

Wat zijn de symptopmen van fibromyalgie?

Hieronder vind je een lijst van veel voorkomende symptomen bij fibromyalgie:

  • Pijn en stijfheid van het lichaam
  • Chronische vermoeidheid
  • Depressie of angstig zijn
  • Slaapproblemen
  • Problemen met concentratie of geheugenstoornissen
  • Hoofdpijn en migraine
  • Tintelingen in handen en voeten
  • Buikpijn, prikkelbare darmen, onevenwichtig darmstelsel

Wat is reflexologie?

Reflexologie is een massage van de voeten of handen waarbij bepaalde drukpunten, die in verbinding staat met het hele lichaam, worden gestimuleerd door middel van gerichte massagetechnieken.

Dit is een zachte en toegankelijke vorm van massage, geschikt voor alle leeftijden, die een enorm weldadig effect heeft op het autonome zenuwstelsel, en dus rust en ontspanning brengt in het lichaam.

De meest effectieve vorm van reflexologie is voetreflexologie omdat het te bewerken oppervlak groter is en er op die manier nog meer doelgericht behandeld kan worden.

Meer info vind je hier.

Natuurlijke behandeling van fibromyalgie met reflexologie

De voorbije jaren hebben verschillende studies aangetoond dat patiënten met fibromyalgie baat kunnen hebben bij een behandeling van meerdere weken met reflexologie. Deze behandelingen resulteerden in een significante vermindering van het niveau van pijn alsook de verspreiding van pijn in het lichaam.

Reflexologie brengt in eerste instantie het lichaam in een staat van rust en zorgt voor ontspanning van het autonome of vegetatieve zenuwstelsel.
Als gevolg laat het lichaam die spanning los in de zenuwen en vervolgens ook de spieren.
Het lichaam krijgt dus de kans om tot rust te komen. Voor de patiënt zorgt dit voor een verlichting van de klachten.
Ook mentaal komt de patiënt tot rust door een behandeling met reflexologie.

Daarnaast zijn er aanwijzingen die aantonen dat een herhaalde behandeling van 4 tot 6 weken de pijn permanent naar een lager niveau brengt.

Uiteraard zit er een kostenprijs aan een reeks behandelingen. Spijtig genoeg wordt deze nog niet terugbetaald door de mutualiteiten of de meeste verzekeringen.

Maar de investeringen van de behandelingen win je snel terug in de besparing van pijnstilling, doktersbezoeken en met een beter comfort van leven.

De behandeling door een reflexoloog is niet pijnlijk en zal indien nodig aangepast worden door de behandelaar om pijn of ongemakken tijdens de behandeling te vermijden. De behaalde resultaten zijn voor elke klant anders, afhankelijk van de algehele gezondheidstoestand.

Heb je nog vragen?
Stel ze gerust op info@gezondheidspraktijk-de-brug.be

Tot binnenkort!

Marie-Hélène

Bronnen/Referenties

Thora Jenny Gunnarsdottir, Cynthia Peden-McAlpine,
Effects of reflexology on fibromyalgia symptoms: A multiple case study,
Complementary Therapies in Clinical Practice,
Volume 16, Issue 3,
2010,
Pages 167-172,
ISSN 1744-3881,
https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2010.01.006.
(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388110000071)
Abstract: Purpose
To explore the effects of reflexology on pain and other symptoms in women with fibromyalgia syndrome [FM].
Methods
Multiple case study method as developed by Stake was used to investigate the effects of reflexology on six cases of women with FM which were given ten sessions of weekly reflexology. Data were collected with observation, interviews and diary and then analyzed within cases and across cases.
Results
Reflexology affected the symptom of pain in multiple areas such as head, neck and arms. Pain started to isolate and decrease.
Conclusion
Reflexology may be helpful to decrease fibromyalgia symptoms. Qualitative research methods and individually tailored interventions are important when researching complementary and alternative therapies.
Keywords: Reflexology; Fibromyalgia syndrome; Multiple case study; Nursing; Symptom

1.060 Views