Wat betekent gezond zijn?

Wat betekent gezond zijn voor jou? Als gezondheidscoach, gezondheidsbegeleider, naturopaat of welke titel het dan ook moge zijn, krijg ik namelijk heel vaak te horen dat gezondheid en gezond zijn gaat over sporten en beweging of over gezonde voeding of dieet. Terwijl gezond zijn eigenlijk veel meer is dan dat. 

Het is ook niet hetzelfde als “niet ziek zijn”. Het is niet omdat je je niet ziek voelt dat je daarom gezond bent. 

Gezond zijn betekent …

Voor mij betekent gezond zijn je goed voelen in je lichaam, energie hebben, gelukkig zijn, voldoening hebben in wat je dagdagelijks doet en dat alles op een consistente manier. 

Gezond zijn betekent ook werken aan jezelf op verschillende vlakken. Zoals je misschien weet werk ik graag met 4 pijlers. 

gezond zijn

1. Fysieke gezondheid

2. Emotionele balans 

3. Mentaal welzijn 

4. Spirituele ontwikkeling (Zingeving en Persoonlijke groei)

En daar mag je nog een 5de overkoepelende factor aan toevoegen en dat is “hoe integreer ik dit in mijn dagelijkse leven?”. Want uiteraard is het goed dat je elk van die stukjes belicht en ermee aan het werk gaat. 
Maar zowel jij als ik hebben ook ons dagelijkse leven waarin we niet altijd bezig zijn mijn onze “innerlijke balans”, onze groene smoothie en het verwerken van onze diepere emoties. 

En dat is heel normaal. 

Wat wel belangrijk is is dat er een harmonie is tussen die 4 pijlers en dat je hier elke dag een beetje in mag groeien. 
Met kleine stapjes, eentje per keer. 

Ik voeg hier graag nog aan toe dat het ook onmogelijk is om alles in een keer in evenwicht te krijgen. 

Ten eerste is die harmonie of evenwicht voor iedereen anders. Dus geen one-size fit’s all. Het is echt maatwerk voor jou alleen en dat betekent proberen, uitzoeken en ontdekken wat voor jou die balans brengt. 

Ten tweede is het ook belangrijk om te kijken in welke fase van je leven dat je zit.
Iemand van 30 jaar met 2 kleine kinderen heeft een ander evenwicht dan iemand van 55 jaar.
Je leven is anders, je lichaam is anders en je noden zijn anders. 
Dus gezondheid en gezond zijn is een dynamisch gegeven. 

Sta hier alsjeblieft even bij stil en wees altijd mild voor jezelf op je weg naar een goede gezondheid. 

Onthoud tenslotte dat je niet altijd alles alleen moet doen maar dat er genoeg professionals zijn die je hierbij kunnen helpen en ondersteunen als het even niet lukt. 

Tot binnenkort!

Marie-Hélène
Gezondheidscoach bij Gezondheidspraktijk De Brug

.
gezond zijn
Wat betekent gezond zijn?

Wat betekent gezond zijn voor jou? Als gezondheidscoach, gezondheidsbegeleider, naturopaat of welke titel het dan ook moge zijn, krijg ik namelijk heel vaak te horen dat gezondheid en gezond zijn gaat…

Magnesium Badkristallen 1kg
Hoeveel magnesium mag je in een voetenbad doen?

De hoeveelheid magnesium die je in een voetenbad doet hangt af van de soort magnesium die je gebruikt. Je kan kiezen voor zuivere magnesiumkristallen of magnesiumvlokken zonder toevoegingen. Dus magne…

wat na een burn-out?
Wat na een burn-out?

Wat moet je doen als er bij jou een burn-out is vastgesteld? Of als je huisarts je een maand rust heeft voorgeschreven? Ik zie in de praktijk heel veel mensen die last hebben van stress en burn-out&#8…

arnica bloem
Gebruik arnica zalf tegen blauwe plekken

Iedereen die kinderen heeft zal ongetwijfeld te maken hebben met blauwe plekken, builen, pijntjes, enz.. Je kunt over over het algemeen niet veel aan doen behalve laten genezen maar de natuur kan zoal…

57 Views