Stress is de belangrijkste reden waarom mensen ziek worden.

Stress is de belangrijkste reden waarom mensen ziek worden. Meer dan 80% van ziektes en chronische aandoeningen vinden hun oorsprong in stress. Dit is geen nieuwe kennis want al in de begin jaren van de vorige eeuw (1936-..) had stress deskundig Hans Seyle aangetoond dat er een verband bestond tussen de gezondheid van mensen en hoe ze met stress omgaan.

Als we het simpel verwoorden kunnen we stellen: Stress maakt ziekt!

Wat is stress?

Stress is een opeenstapeling van spanning in je lichaam en in je hoofd. Het is een combinatie van externe factoren en de reactie de je lichaam hierop maakt.
Eigenlijk is het je lichaam die zich probeert aan te passen aan een gebeurtenis. Stress is dus een reactie op iets…

Er bestaat zowel positieve stress als negatieve stress. Die positieve stress zorgt ervoor dat we kunnen presteren, doelen bereiken, dingen durven, uitdagingen aangaan,.. alles is dan een beetje spannend maar je houdt er wel een goed gevoel aan over.

Negatieve stress daarentegen is slopend, vermoeiend, uitputtend, drainerend, … Negatieve stress weegt op je lichaam maar ook op je mentale toestand en je welzijn. Met als gevolg dat je eronder lijdt, dat het een impact heeft op je omgeving en je werk misschien en dat het zich kan uiten in ziek worden.

Hoe veroorzaakt stress ziekte in je lichaam?

Stress manifesteert zich in je lichaam in 3 fases. Een alarmfase, een weerstandsfase en een uitputtingsfase.
Eigenlijk zijn het de drie fases van bijnieruitputting want die bijnieren zijn verantwoordelijk voor een groot deel van wat er in je lichaam gebeurt wanneer je stress hebt.

Bijnieren zijn “kapjes” die zich boven je nieren bevinden. Het zijn klieren of kleine organen die een heel belangrijke rol spelen voor je hormonenstelsel. Het zijn de klieren die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van adrenaline, cortisol, dopamine,… allemaal hormonen die bijdragen aan hoe je je voelt en hoe je met situaties omgaat.

De alarmfase van stress

De eerste fase is de alarmfase. In deze fase heb voor het eerst te maken met een stresssituatie. Je voelt paniek, tijdsdruk, plotse pijn, angst… Je lichaam gaat dus reageren met de “fight or flight – response”. Vechten of vluchten om te overleven. De beste manier waarop je lichaam kan reageren is door je de stofjes of hormonen te geven waardoor je gepast kan handelen. Bijvoorbeeld adrenaline en cortisol. Ook je hartslag gaat omhoog om meer bloed rond te pompen in je lichaam.

Je voelt je even sterker, sneller, krachtiger… maar na die piek is het de bedoeling dat de rust terugkeert.
Met andere woorden je bijnieren moeten stoppen met die hormonen aan te maken.

De weerstandsfase van stress

Na een alarmfase heeft je lichaam tijd nodig om terug tot rust te komen en te ontspannen. Zodra “het gevaar” geweken is en je terug veilig bent, m.a.w de stressprikkel is weg, kan je lichaam gaan herstellen. Je bloeddruk moet dalen, je hormonen balans terug herstellen en je systeem gaat weer paraat staan voor een volgend alarm.

Maar in sommige gevallen herstelt je lichaam niet en dan kom je in de weerstandsfase terecht.
Deze fase stelt eigenlijk dat je continue een of andere vorm van stress ervaart, een constante bedreiging.

In werkelijkheid is dat spanning en druk op het werk, relatieproblemen, een druk huishouden, enz.. maar ook permanent ongezonde voeding kan diezelfde stressrespons oproepen.

Je bent je lichaam aan het overbelasten en je stresshormonen blijven permanent aanwezig. Je systeem komt niet meer tot rust wat zeer belastend is voor je bijnieren maar je immuunsysteem, je spijsvertering, je hart en bloedvaten, je voorraad vitaminen en mineralen.

Maar zoals met alles komt er een punt waarop je geen reserve meer overhebt en dan kom je in de uitputtingsfase terecht.

De uitputtingsfase van stress

De uitputtingsfase is typisch de fase van burn-out, depressie, chronische ziekte en een sterk verminderd immuunsysteem. Je bent letterlijk op.
Deze fase ontstaat wanneer er sprake is van langdurige en chronische stress.
Je hebt dan al je reserves opgebruikt. Je bijnieren kunnen niet meer de nodige hormonen aanmaken om te ontspannen. Je hebt geen reserve meer om helder te denken of fysiek iets te doen. Je kan niet meer.

Wanneer je in deze fase zit is dat werkelijk een aanslag op je gezondheid. Want van hieruit ontstaat ziekte in alle vormen en op elke manier.
Je normale lichaamssystemen werken niet meer naar behoren want er is geen voorraad meer, je immuunsysteem is disfunctioneel want je hebt niet meer genoeg reserve om het sterker te maken.

Gelukkig is er voor alles een oplossing en kan je zelf heel wat doen om met stress te leren omgaan

Wat kan je zelf doen om stress te verminderen?

Stress is de belangrijkste reden waarom mensen ziek worden. Dus moet je in eerste instantie de oorzaak aanpakken in plaats van de gevolgen.
Bekijk is wat je jou stress geeft in je leven. Breng het in kaart en bedenk even waarom je hier stress van krijgt en wat je kan doen om hier minder door geprikkeld te worden.
Een verandering van levensstijl kan vaak veel doen.

Als je toch in de alarm of uitputtingsfase terecht komt is de nummer één oplossing: RUST! Rust zoveel je kan.
Rusten betekent letterlijk niets doen. Stil liggen, je hoofd leegmaken en bij voorkeur slapen want dan kom je tijdens de diepere slaapfases echt in die herstelfase terecht dat je lichaam kan bijtanken.

Ook voeding speelt een grote rol in je herstel.
Vermijd cafeïne, suikers, frisdranken, fastfood en drink vooral veel water, fruit en groenten.

Eventueel kan je je lichaam tijdelijk aanvullen met extra vitamines of mineralen zoals magnesium, ashwagandha, B-vitamines of multivitamines.
Hierover is veel terug te vinden online. Maar als je twijfelt neem je best steeds contact op met je gezondheidsbegeleider, therapeut of arts.

Denk je dat je zelf een bijnieruitputting hebt of ben je op zoek naar ondersteuning bij stress?
Neem zeker contact met mij op via info@gezondheidspraktijk-de-brug.be en we bekijken samen hoe je er terug bovenop komt.

Op naar een goede gezondheid!

Marie-Hélène
Gezondheidscoach bij Gezondheidspraktijk De Brug

.
Werken aan je spiritueel bewustzijn.

Soms willen we te grote stappen zetten. We zijn op zoek naar iets grootser dan onszelf. We willen on…

voetzool met eelt op de bal van de voet
Emotionele betekenis van eelt op de voeten.

Als reflexologe zie ik regelmatig voeten met eelt. De meeste cliënten verontschuldigen zich dan dat …

afbeelding van een milt
De milt, de emotionele en spirituele betekenis

De milt, een klein orgaantje in je lichaam dat zowel op fysiek als emotioneel en spiritueel vlak een…

man zit op de rand van zijn bed en houdt met zijn hand zijn hoofd vast.
Voetreflexologie inzetten bij psychosomatische klachten

Wat zijn psychosomatische klachten ? Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten waarvan de…

810 Views