Emotionele betekenis van eelt op de voeten.

voetzool met eelt op de bal van de voet

Als reflexologe zie ik regelmatig voeten met eelt. De meeste cliënten verontschuldigen zich dan dat ze nog niet bij de pedicure langs geweest zijn, maar voor mij is eelt op de tenen en voeten een heel belangrijke bron van informatie!

Vanuit reflexologisch standpunt is er aan deze eelt vaak een onderliggend verhaal van emotie gekoppeld en vertelt het mij veel over hoe iemand zich voelt en wat er speelt bij de cliënt.

Eeltvorming bij lichamelijke onbalans.

Een eerste oorzaak van eelt op de tenen of voetzolen is veelal te wijten een lichamelijk gerelateerde onbalans op het reflexpunt waar de eelt zit. De eeltvorming beschermt als het ware de zone die uit evenwicht is.

Uit het intake gesprek of de vertrouwde ‘babbel’ tijdens de sessie voetreflexologie komen vaak gezondheidsproblemen aan het licht, zowel recente maar vaak ook “oude” klachten of aandoeningen.

Ook al lijkt het ogenschijnlijk dat de problemen nu weg zijn of genezen zijn, toch laten de voeten zien waar er nog een onevenwichtige reflex zit of waar er nog resten zitten van die oude aandoeningen of klachten. Door die zones te stimuleren worden dan de laatste restjes ‘afval’ weggewerkt en de balans hersteld.

Maar wat als uit het verhaal niets specifiek naar voren komt over de lichamelijke toestand? Dan moeten we een laagje dieper gaan kijken.

Eelt bij emotionele onbalans.

Als fysiek geen oorzaak gevonden wordt voor de eelt die aanwezig is dan wordt het tijd om naar de laag van het emotionele bewustzijn te gaan. Op deze laag van bewustzijn kijken we dan specifiek naar de zone of reflexen waar de eelt zich bevindt, met welke emotie ze overeenkomt.

Elk orgaan in ons lichaam is verantwoordelijk voor één of meerdere emoties. Wanneer een emotie opgekropt of ingehouden wordt, wordt het bijhorende orgaan of de zone in het lichaam belast met overtollige energie en gaat die energie stagneren. Bijgevolg wil het onderbewuste je lichaam beschermen en ontstaat er eeltvorming.

Er zijn vijf basisemoties die verband houden met een overeenkomstig orgaan in het lichaam:

1.         Boosheid wordt vastgehouden in de lever

2.         Vreugde vindt zijn oorsprong in het hart

3.         Zorgen en piekeren belasten  de milt

4.         Verdriet en rouw worden verwerkt door de longen

5.         Angst gaat door de nieren

Wanneer er op een van de overeenkomstige reflexzones eelt of verharding van de huid wordt vastgesteld is het interessant om door te vragen of er in het verleden iets is gebeurd dat betrekking kan hebben op een van die emoties of emotionele toestand.

Voor sommige mensen lucht het al op om te vertellen, anderen laten niets los over zichzelf en over hoe ze zich voelen. Ook dat vertelt mij als reflexologe veel over hoe iemand in elkaar zit.

Emotioneel loslaten van geblokkeerde energie.

Wat wel een zekerheid is, is dat zodra een zone met eeltvorming bewerkt wordt dat er dan iets gebeurt met de cliënt. Het is een verschuiving van energie. Eerder schreef ik dat eelt een natuurlijke bescherming is van het lichaam maar ook uiting van stagnerende, stilstaande of geblokkeerde emotionele energie. Het doel is dus om die energie langzaam aan in beweging te brengen en los te maken.

Soms zijn dit hele subtiele verschuivingen, andere keren is het een volledige emotionele release die plaatsvindt, al leert ervaring mij dat energie eerder subtiel zijn wegen zoekt en het loslaten van geblokkeerde emoties eerder geleidelijk gebeurt over tijd.

Bekijk ook zeker zelf je voeten eens. Waar zie jij eeltvorming?

Waar heb jij last van eelt?

Weinig mensen nemen tijd om eens naar hun eigen voeten te kijken. Maar voor jezelf kan dat ook een hele bron van inspiratie zijn.

Onderzoek je eigen voeten eens op eelt. Wat zie je?

  • Eelt aan de zijkant van de grote teen:
    Dit betekent dat je jezelf afschermt en dat je emoties liever gescheiden houdt van je ratio. Dit zie je vaak bij mensen die professioneel pragmatisch zijn en liever niet hun gevoelswereld toelaten in hun professionele leven.

  • Eelt op de toppen van je tenen:
    Je beschermt jezelf tegen indrukken van buiten af. Je laat stukjes van jezelf niet zien aan de buitenwereld maar wilt liever ook niet dat iedereen in je persoonlijke wereld binnenkomt. Op het eerste zicht lijkt dat iets goed, maar wees bewust dat je dan een heel groot stuk connectie met anderen mist.

  • Eelt aan de hiel of hak van de voet wil zeggen dat iemand hard is voor zichzelf is. Soms kan je hieraan ook merken dat iemand onzeker is en bijgevolg niet in zijn kracht staat. Eelt op de hiel is altijd een teken van het lichaam dat iemand zich beschermt in zijn kernwaarden.

  • Eelt op de bal van de voet dat als een rechte lijn van boven naar beneden gaat, bevindt zich op het gebied van de slokdarm. Het betekent dat je teveel slikt of geslikt hebt. Dat je teveel pikt van wat mensen doen of tegen je zeggen en dat je lichaam bewust aangeeft zich hiertegen te beschermen.

Eelt verwijderen of niet?

Tot slot is de grote hamvraag of je eelt nu moet verwijderen of niet?

Als reflexologe heb ik liever niet dat eelt verwijderd wordt vooraleer iemand bij mij terecht komt. Ik krijg hierdoor een heel duidelijk beeld over hoe iemand in elkaar zit. Maar esthetisch vinden veel mensen eelt maar iets vies en lelijk.

Dus ja, je mag eelt zelf verwijderen of laten verwijderen door een pedicure. Weet alleen dat als je de onderliggende oorzaak, zij het fysiek dan wel emotioneel, niet aanpakt dat de eelt steeds zal terugkomen.

.
voetzool met eelt op de bal van de voet
Emotionele betekenis van eelt op de voeten.

Als reflexologe zie ik regelmatig voeten met eelt. De meeste cliënten verontschuldigen zich dan dat …

afbeelding van een milt
De milt, de emotionele en spirituele betekenis

De milt, een klein orgaantje in je lichaam dat zowel op fysiek als emotioneel en spiritueel vlak een…

man zit op de rand van zijn bed en houdt met zijn hand zijn hoofd vast.
Voetreflexologie inzetten bij psychosomatische klachten

Wat zijn psychosomatische klachten ? Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten waarvan de…

HSP en reflexologie
HSP (hooggevoeligheid) en voetreflexologie gaan perfect samen!

HSP’ers of Hooggevoelige mensen zijn meer dan anderen vatbaar voor felle prikkels zoals licht,…

127 Views