5 Stappen voor persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling betekent jezelf leren kennen. Werken aan je mindset, je angsten en beperkingen, anders naar de wereld kijken en je eigen unieke zelf neerzetten in deze wereld. Stiekem wilt iedereen dat en ook hier zijn we meestal bang voor. Maar dat is niet nodig. Met deze 5 basis stappen geraak je al een heel eind op weg.

1. De juiste mindset en een beetje durven helpt bij je persoonlijke ontwikkeling

Om te kunnen groeien als mens is de juiste mindset cruciaal. Je moet bereid zijn om risico’s te nemen, af te wijken van wat je gewoon bent en buiten je comfortzone te gaan. Ook al is er een kans op falen (wat eigenlijk niet bestaat). Dingen anders doen dan hoe je het gewoon bent helpt je om meer te leren over jezelf. Wat je graag hebt of niet graag hebt. Je ontdekt waar je misschien een aanleg of talent voor hebt of wat je nog kan leren. Er is geen goed of slecht. Er is alleen een “wat je niet geprobeerd hebt kan je niet weten”-regel. Met andere woorden: een beetje durf aan de dag leggen is nodig.

Hier zijn een aantal manieren om je mindset onder controle te krijgen:

Persoonlijke ontwikkeling
  • Meditatie
  • Beweging en sport
  • Je dag starten met een gezond ontbijt
  • Dankbaar zijn voor wat je wel al hebt en kunt.
  • Bewust omgaan met alle informatie die je opneemt. Kijk bijvoorbeeld eens een tijdje niet naar het nieuws. Beperkt je social media tijd en blijf kritisch voor alles wat je hoort of leest. Niet alles is altijd waar 🙂

De juiste mindset hebben is het belangrijkste wat je kan doen voor je persoonlijke ontwikkeling. Het laat je toe om open te staan voor andere dingen en kan je nieuwe inzichten geven in jezelf. Als vanzelf zal je leven dan al een beetje veranderen.

2. Blijf leren en blijf nieuwsgierig

Vervolgens is het belangrijk om te blijven leren. Lees boeken over persoonlijke ontwikkeling, biografieën van mensen waar je naar op kijkt en laat je vooral inspireren.
Er is niet één waarheid. Er zijn geen vaste regels om te zijn wie je bent.
Maar neem vooral mee wat voor jou persoonlijk van waarde kan zijn. Hoe je persoonlijke ontwikkeling zich ontplooit hangt af van jezelf en niet van iemand die de spelregels hiervoor bepaald.

Kennis is belangrijk, voorbeelden zijn er om van te leren. Ook hier krijg je weer nieuwe inzichten die je zelf mag gaan uitproberen.
Trial en error tot je voelt wat wel of niet werkt voor jou. En onthoudt goed dat jij uniek bent. Er zijn er geen twee zoals jou dus waarom zou je iemand moeten kopieëren?

3. Ontdek je blinde vlekken en belemmeringen

Je persoonlijke blinde vlekken en je eigen belemmeringen en overtuigingen leren kennen is een van de moeilijkere stappen maar het is toch zo belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling.
Er zijn dingen die je geloof, dingen die je weet, dingen die je niet weet en zelf dingen waarvan je niet weet dat je ze weet.
Tijd dus om deze in kaart te brengen.
Stel jezelf in vraag en denk eens na of wat je gelooft ook echt waar is. En waarom dan?
Is het aangeleerd? Heb je het zo gezien bij iemand? Je ouders of vrienden misschien? En waarvan ben je steevast overtuigd of iets waar is of niet?

Wat denk je zelf dat je weet? Of nog niet weet? Bekijk het vanuit de derde persoon. Want dan zal je zien dat je misschien toch meer weet dan je denkt.

Ook hier bestaat de kans dat je ongekende talenten of kennis bezit waarvan je eerst overtuigd wat dat je het niet had.
Bekijk het zo: Wanneer had je voor het laatst een moeilijke situatie voor jezelf en heb je het goed afgehandel? Wat heb je hiervoor gedaan? Analyseer elk stapje en bepaal voor jezelf wat je goed aangepakt hebt of wat je liever anders had gedaan. Dit vertelt veel over hoe je er vandaag voor staat.
Opnieuw, er is geen goed of slecht. Alleen ruimte voor verbetering. En zo kan je weer groeien tot de beste versie van jezelf.

4. Overwin je angsten

Het moeilijkste stukje van persoonlijke ontwikkeling is om je angsten te overwinnen. We hebben ze allemaal. Angst om niet goed genoeg te zijn, om uitgelachen te worden met wat we doen, angst om te falen,.. noem maar op. Maar je kan niet vooruit als je die angsten niet aanpakt.
Het is belangrijk dat je weet dat iedereen, echt iedereen met diezelfde angsten te maken heeft. Je zegt misschien al gemakkelijk tegen iemand anders dat het niet nodig is om bang te zijn of te twijfelen aan jezelf. Maar zeg je dat ook tegen jezelf?
Je kan niet in het hoofd van een ander kijken en mocht de ander toch een mening hebben dan is dat vaak een reflectie van zijn of haar eigen angsten of gevoel van tekortkoming. Oordeel is altijd relatief. Zowel het oordeel dat jij hebt over iets als dat iemand het zou hebben over jou.
Dus: Weg ermee!

Stel je niet meer de vraag wat iemand anders van jou denkt want het helpt je echt niet vooruit.

Oh en misschien wist je dit nog niet maar meestal is het de angst voor je eigen oordeel die je tegenhoudt ;-). Bekijk maar eens hoe kritisch je bent naar jezelf toe en durf je lat al eens wat lager leggen. Dat maakt het gemakkelijker om de volgende stap te nemen.

5. Begrijp je eigen “Waarom”

Persoonlijke ontwikkeling is alles over begrijpen wie JIJ bent en betekent 100% zelfbewust zijn van jezelf. Dit helpt je groeien op elk vlak: Relaties, vrienden, je job, je bedrijf..
Wat is je eigen “Waarom”? Waarom doe je dingen zoals je ze doet? Wat hoop je te bereiken? Wat is voor jou de perfecte situatie en je hoger doel?
Allemaal vragen die je jezelf mag stellen want de antwoorden hierop bepalen hoe je je gaat gedragen en welke acties je neemt voor jezelf. Onderschat de impact hiervan niet want het kan zijn dat je zomaar ineens een andere kant op gaat.
Bij elke beslissing die je neemt mag je de vraag stellen: “Waarom doe ik dit?” en “Past dit bij mijn hoger doel?”

Persoonlijke ontwikkeling leidt tot groei

Deze 5 stappen toepassen helpt je om je angsten te overwinnen, je blinde vlekken te kennen, om nieuwsgierig te blijven, een positieve mindset aan te leren en je eigen “waarom” te bepalen. Deze stappen zijn essentieel om te begrijpen wie je bent, waar je naartoe wilt en om meer inzicht te krijgen hoe uniek jij bent. Groeien doe je door te reflecteren, te analyseren en daarna je koers te durven wijzigen.
Veel succes!

435 Views