Je hoofd leegmaken door te schrijven

je hoofd leegmaken door te schrijven

Je hoofd leegmaken door te schrijven is een methode waarover ik de laatste tijd veel gelezen heb en waarvan ik zelf heb ervaren dat deze wonderen kan doen om mijn gedachten tot rust te brengen. Door te schrijven is het mogelijk om gedachten uit je hoofd te krijgen en je denkproces te vertragen.
Wanneer je je gedachten neerschrijft heb je namelijk niet meer het gevoel dat je er actief mee moet bezig zijn maar je papier bewaart deze voor jou.

Hoeveel gedachten heb je per dag?

Gemiddeld heeft een mens tot 120.000 gedachten per dag. Dat is enorm veel. Vaak hebben we dezelfde gedachten die zich herhalend aandienen maar elke dag komen er ook heel wat nieuwe gedachten bij. Deze gaan over wat je nog moet doen, meningen die je hebt, fantasie en dromen, gedachten over het verleden, gedachten over de toekomst, herinneringen, en alles wat je zelf nog kan bedenken.

Denken is een sport

Denken is een intensief proces. Terwijl ongeveer 95% van je gedachten in je onderbewustzijn plaatsvinden, zijn de overige 5% van je dagelijkse denkprocessen heel bewust. Maar het is niet omdat de grote meerderheid van je denken onbewust gebeurt dat je er geen last van hebt. Integendeel.
Die gedachten kunnen maar plaatsvinden omdat een heel groot deel van je energie hier naartoe gaat. Net zoals er energie gaat naar je bewuste gedachten.
Vermenigvuldig deze energie dan maar met het aantal gedachten die je op een dag hebt, 120.000 ongeveer, en dan weet je dat het een ware uitputtingsslag is die je dagelijks doorstaat. Je bent als het ware een topsporter met je hersenen.
Maar topsporters moeten ook hun energie kanaliseren om tot de beste resultaten te komen.
Je hoofd leegmaken is dus een kerntalent van de denksport om je hersenen gezond te houden. Doe je dit niet, dan zal je hier vroeg of laat last van ondervinden.
Maar hoe kan je je gedachten dan onder controle houden?

Schrijven als hulpmiddel om je hoofd leeg te maken

Iedereen zou wel eens een leeg hoofd willen hebben. Maar je hoofd helemaal leegmaken is nagenoeg onmogelijk. Je denkprocessen stilleggen is onbegonnen werk, ook al wordt soms het tegendeel beweerd.
Wat je wel kan doen zijn hulpmiddelen gebruiken om wat meer rust in je hoofd te krijgen en je denkprocessen te vertragen.
De meest populaire in de aanbieding zijn technieken zoals meditatie, yoga en mindfulness.
Maar wat als je deze niet leuk vindt? Of wat als deze niet werken zoals je verwacht? Dan ben je zeker niet de enige.
Voor mij werken deze technieken ook niet echt. Geloof mij, ik heb ze allemaal uitvoerig geprobeerd. Ik heb er zelfs lessen voor gevolgd en een massa boeken over gelezen. Maar mijn denken gaat nog altijd even snel en aan het einde van de dag ben ik oprecht moe van al die gedachten. Tot ik bij schrijven uitkwam. Uiteraard ook na dat ik hierover een boek had gelezen.
Schrijven zorgt er namelijk voor dat ik moet vertragen. Dat ik mijn denken moet vertragen. Ik kan namelijk niet zo snel schrijven of typen als het tempo waarmee de gedachten door mijn hoofd schieten. Ook al wou ik dat ik het kon!

Schrijven zonder structuur en zonder oordeel

Het mooie aan schrijven is dat het schrijven puur en alleen voor jezelf is. Het hoeft geen literaire roman te worden (misschien wordt het dat wel 😉 ), geen autobiografie, geen dagboek en al zeker geen opstel. Niemand hoeft te lezen wat je schrijft. Bij deze manier van schrijven is er geen begin en geen einde. Je schrijft namelijk geen verhaal en je hoeft helemaal niets zinnig te vertellen. Niemand zal controleren of wat je neerschrijft wel degelijk juist is en of er geen spellingfouten in staan.
Schrijven om je hoofd leeg te maken is een middel om rust in je hoofd te brengen door middel van focus, een enkelvoudige handeling en het creëren van een veilige omgeving voor jezelf. Hieronder vertel ik je wat ik hiermee nu juist bedoel.

Schrijven geeft je focus en maakt je hoofd leeg

schrijven maakt je hoofd leeg

Het grootste deel van de dag ben je met allerlei zaken tegelijk bezig en probeer je als het ware te multitasken, zowel in je denken als je doen. Maar wanneer je aan het schrijven bent ben je enkel en alleen met schrijven bezig en niet met iets anders. Het is een vorm van monotone handeling waarbij je gewoon elke opkomende gedachte of stroom aan gedachten vanuit je hoofd op papier brengt. De kunst zit erin van niet na te denken over wat je aan het denken bent. Een doordenkertje hé! Je focus ligt namelijk op het schrijven en niet op de inhoud of de kwaliteit ervan. Je hoofd leegmaken kan je dus onder meer door focus te creëren.

Schrijven is een enkelvoudige handeling

Zoals ik net al zei is schrijven een vrij eentonige handeling. Zeker wanneer je je schrijfsels typt op de computer in plaats van op papier dan is het enige wat je doet je vingers laten bewegen over de toetsen. Je hebt geen handen vrij voor andere zaken, je kan niet weglopen want dan wordt er niets geschreven en je denkt niet na over wat je schrijft dus je bent alleen maar bezig met typen.
Het lijkt misschien saai voor sommigen onder jullie maar het breng wel degelijk rust in je hoofd. Naast de lettertjes die één voor één op je scherm verschijnen heb je ook het monotone geluid van de toetsen die worden ingedrukt die rustgevend kan werken.
Probeer dus zeker ook even andere geluiden zoals muziek of tv even uit te schakelen en voel wat voor jou het beste werkt.

Schrijven is veilig

Schrijven als manier om je hoofd leegt te maken kan je vrijwel overal doen. Je hoeft je er niet voor te verplaatsen. Voor sommige mensen is ontsnappen aan stress en drukte namelijk niet gelijk aan gezellig naar een groepsles meditatie of yoga gaan. Dit kan net een averechts effect hebben. Je voelt dan misschien dat je moet presteren, meedoen aan het groepsgebeuren en lekker sociaal zijn. Terwijl je net van alle drukte en prikkels wilt weglopen. Schrijven is dan de ideale oplossing.
Schrijven doe je namelijk waar je wilt, in je eigen omgeving of ergens waar je je prettig voelt.
Daarnaast heeft niemand toegang tot wat je schrijft behalve jezelf. Jij bent veilig, je gedachten zijn veilig en je woorden zijn veilig. En met veilig bedoel ik vooral dat je jezelf kan afschermen voor je omgeving en hun oordeel. Niemand zal je beoordelen over wat je hebt neergeschreven, niemand zal je advies geven, niemand zal je woorden lezen. Wat je schrijft mag saai zijn, mag complex zijn, in het chinees of latijn, het mag donker zijn of heel vrolijk. Letters, woorden, zinnen of verzinsels. Het maakt niets uit want het is van jou alleen.

Schrijven is niet moeilijk

Sommige mensen ervaren beginnen met schrijven als heel moeilijk. Ze zijn het niet gewoon en denken dat ze het niet zullen kunnen. Het is een feit dat die eerst paar woorden of zinnen vaak eng zijn. En dat is heel normaal. Maar zoals bij alles kun je dit ook leren.
Het is gewoon een kwestie van doen en van klein te beginnen. Probeer geen uren na elkaar te schrijven, maar begin bij enkele woorden of misschien een zin. Bouw vervolgens op naar enkele minuten. Zo heb ik maanden lang dagelijks slechts 5 minuten geschreven. Op de timer zelfs. Als ik zin had schreef ik langer en anders stopte ik gewoon na 5 minuten. Maar het werden telkens 5 minuten waarop mijn denken even kon ontspannen en tijd waarin ik heel even met niets anders bezig was. En voor mij wat dat een verademing. Het was een hele korte pauze waarin ik flow voelde, rust voelde en maar één focus had. Mijn hoofd wat meer leegmaken door de woorden over te zetten op papier

Nooit meer herlezen wat je schrijft

Het kan soms leuk zijn om dingen te herlezen die je ooit geschreven hebt. Maar eerlijk toegegeven herlees ik eigenlijk nooit wat ik geschreven heb tijdens mijn 5 minuten schrijftijd. Omdat het een gedachten-download is vanop dat specifieke moment. Zinvolle en minder zinvolle gedachten, en al helemaal zonder structuur. Het zou weinig steek houden om er naar terug te grijpen en te gaan herlezen wat ik toen op dat moment heb geschreven. Wat telt is dat het mij een goed gevoel gaf, rust en ruimte in mijn hoofd en meer energie voor andere zaken.
Daarom is het herlezen van wat je schrijft helemaal niet relevant en zelfs niet aangeraden om te doen.
Je mag het natuurlijk wel, maar laat dan voldoende tijd tussen het schrijven en het herlezen. Enkele maanden op zijn minst. Het kan je later misschien inzicht geven in hoe je gegroeid bent als mens of hoe je gedachten over de tijd heen veranderen. Het initiële doel was namelijk je hoofd leegmaken, maar wat je niet wilt is om die oude gedachten terug vast te nemen en ze weer in je hoofd te steken. Ga hier dus wijs mee om.

Conclusie: Je hoofd leegmaken door te schrijven.

Schrijven is een uitstekende manier om je hoofd leeg te maken wanneer je gedachtentreintje nooit lijkt te stoppen. Je maakt ermee een gedachtendump op papier (of computer) die ervoor zorgt dat er meer ruimte in je hoofd komt. Je vertraagt je denkprocessen ermee en zorgt voor een moment van focus in een veilige omgeving. Het maakt niet uit wat je schrijft of hoe het geschreven is. Het gaat erom dat je schrijft. Hoe kort of hoe lang ook.
It’s the journey that counts, not the end goal.

Veel liefs,
Marie-Hélène

.
voetzool met eelt op de bal van de voet
Emotionele betekenis van eelt op de voeten.

Als reflexologe zie ik regelmatig voeten met eelt. De meeste cliënten verontschuldigen zich dan dat …

afbeelding van een milt
De milt, de emotionele en spirituele betekenis

De milt, een klein orgaantje in je lichaam dat zowel op fysiek als emotioneel en spiritueel vlak een…

man zit op de rand van zijn bed en houdt met zijn hand zijn hoofd vast.
Voetreflexologie inzetten bij psychosomatische klachten

Wat zijn psychosomatische klachten ? Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten waarvan de…

HSP en reflexologie
HSP (hooggevoeligheid) en voetreflexologie gaan perfect samen!

HSP’ers of Hooggevoelige mensen zijn meer dan anderen vatbaar voor felle prikkels zoals licht,…

334 Views