10 Tips om gemotiveerd te blijven

10 tips om gemotiveerd te blijven

Word je ooit wakker met honderd dingen op je to-do-lijst, maar na een paar uur kun je de energie niet vinden om door te gaan? Het is soms moeilijk om gemotiveerd te blijven als we overweldigd zijn of het gevoel hebben dat hoe hard we ook proberen, we het einde nooit halen.

Je kan je motivatie verliezen als je thuis bent of op je werk. Of zelf bij je hobby die je eigenlijk graag doen.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om jezelf gemotiveerd te houden en die je opnieuw kracht geven bij elke taak.

1. Focus op de reis in plaats van het doel

Constant focussen op het eindresultaat zorgt voor maar twee uitkomsten. Succesvol zijn of falen. Wanneer we gefixeerd zijn op de uitkomst kan je motivatie om een taak uit te voeren doen kelderen. Daarom is het nuttig om te kijken naar je reis, je inspanning die je doet om het doel te bereiken dat je hebt gesteld en het voltooien van alle taken die je nodig hebt.
Het is de weg ernaar toe die belangrijker is dan het doel op zich.

2. Geef jezelf kleine, positieve beloningen

Om gemotiveerd te blijven te houden, kan je jezelf belonen. Werken aan doelen kan heel stressvol zijn. Ze vragen vaak veel werk en inspanning.  Telkens je vooruitgang boekt bij het bereiken van een doel op het werk of thuis, geef jezelf een klein cadeautje. Het kan een warm bad zijn, een lekkere koffie of chocolade of iets dat speciaal voor je is.

3. Verdeel grotere doelen in kleinere doelen

Het is gemakkelijk om jezelf te overweldigen met enorme doelen. Het is goed om grote doelen te hebben, maar het is gemakkelijk om je overweldigd te voelen als je geen kleinere doelen hebt om ernaartoe op te bouwen. Het lijkt alsof het bereiken van dat doel bijna onmogelijk is.
Door je doelen in meer eenvoudige en kleinere stappen te verdelen, kun je gemakkelijker gemotiveerd blijven omdat vele kleine doelen een grote som maken.

4. Gebruik positieve visualisatie

Visualisatie is heel belangrijk en wordt vaak over het hoofd gezien voor het behalen van je doelen.
Positieve visualisatie wordt gebruikt wanneer je de wet van aantrekking beoefent. Het is letterlijk “zien” dat je je doel bereikt, visualiseren wat er zal gebeuren en wat dat voor jou betekent. Het is het hebben van deze overtuiging van prestatie die je onderbewustzijn beïnvloedt, wat je gedachten en gedrag zal beïnvloeden.

5. Blijf niet hangen in een schema

Dingen gebeuren soms niet wanneer je dat wilt, en dat is oké. Een schema is goed voor structuur of om georganiseerd te  zijn. Misschien maak je wel plannen voor je toekomst? Maar als je gefixeerd bent op het bereiken van een doel of een levensmijlpaal tegen een bepaalde datum, dan kan het niet halen van de deadline een negatieve impact hebben. Het hebben van een schema is leuk, maar sommige dingen komen in hun eigen tijd en dat heb je niet onder controle. Go with the flow.

6. Wees mild voor jezelf

Mild zijn voor jezelf, vooral bij het omgaan met een tegenslag, is echt wel belangrijk. Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt of negatieve gedachten hebt, haal je jezelf naar beneden. Het is echt oké als iets niet onmiddellijk lukt of als je je doelen niet direct haalt. Niemand neemt het je kwalijk als jij ook zacht durft zijn voor jezelf. Dit helpt om gemotiveerd te blijven.

7. Blijf op koers en gebruik een afleidingslijstje

Wanneer je veel op je to-do lijstje hebt staan, is het gemakkelijk om afgeleid te raken. Je raakt dan verstrikt in allerhande andere zaken waardoor je oorspronkelijke project nooit afgewerkt geraakt. Het voortdurend breken van je concentratie vertraagt je vooruitgang omdat je telkens opnieuw moet focussen. Het kan helpen op een afleidingslijstje te maken. Zodra een afleiding of gedachte in je hoofd opkomt schrijf je deze neer en ga je verder met je focus. Als je klaar bent, bekijk dan je lijst en kijk of je actie moet ondernemen op een van die ideeën.

8. Durf om hulp te vragen.

Hulp durven vragen maakt een wereld van verschil, zowel persoonlijk als professioneel. Je hoeft echt niet alles alleen te doen. Denk aan hulp op je werk, aan vrienden of familie. De meeste mensen zijn bang om hulp te vragen omdat het lijkt dat ze iets niet aankunnen. Niets is minder waar. Durven hulp vragen getuigd van heel veel kracht. Andere mensen zullen een voorbeeld nemen aan jou!

9. Maak fouten en laat ze ook weer los

Het is belangrijk om te erkennen wanneer je fouten maken, maar ook even belangrijk om dit weer los te laten. Soms geraak je verstrikt in het “waarom” dat iets fout is gelopen. Is het je eigen fout? Die van de andere? Kon je er iets of niets aan doen? Het is lastig om met deze denkpatronen vooruit te kunnen gaan. Spendeer dus slechts een beperkt stukje van je tijd aan het waarom van je fouten en ga weer verder.
Falen bestaat niet, proberen wel.

10. Geloof in jezelf

Sommige mensen en situaties wakkeren de negativiteit in jou aan. Je bent dan misschien geneigd om je hierdoor te laten leiden en je acties aan te passen aan de mening van anderen. Dit brengt je … nergens.
Het is belangrijker om te geloven in jezelf en in je doel. Probeer negativiteit te vermijden en vind de kracht in jezelf om door te zetten.
Dit brengt je sneller bij je einddoel dan je zou denken.

.
voetzool met eelt op de bal van de voet
Emotionele betekenis van eelt op de voeten.

Als reflexologe zie ik regelmatig voeten met eelt. De meeste cliënten verontschuldigen zich dan dat …

afbeelding van een milt
De milt, de emotionele en spirituele betekenis

De milt, een klein orgaantje in je lichaam dat zowel op fysiek als emotioneel en spiritueel vlak een…

man zit op de rand van zijn bed en houdt met zijn hand zijn hoofd vast.
Voetreflexologie inzetten bij psychosomatische klachten

Wat zijn psychosomatische klachten ? Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten waarvan de…

HSP en reflexologie
HSP (hooggevoeligheid) en voetreflexologie gaan perfect samen!

HSP’ers of Hooggevoelige mensen zijn meer dan anderen vatbaar voor felle prikkels zoals licht,…

540 Views