Reflexologie als natuurlijke behandeling bij Parkinson

Reflexologie bij parkinson

Parkinson is een aandoening die steeds vaker voorkomt. Tot op vandaag is de echte oorzaak nog niet gekend en spijtig genoeg is er ook nog geen remedie die deze nare ziekte helemaal kan stoppen of omkeren.

Om de kwaliteit van leven te verbeteren voor personen met de ziekte van Parkinson kunnen complementaire alternatieve therapieën zoals reflexologie toegepast worden.

In dit artikel lees je hoe reflexologie ondersteunend kan ingezet worden bij Parkinson.

De wetenschappelijke oorzaken van Parkinson

Spijtig genoeg is de wetenschap er tot op vandaag  nog niet aan uit wat de werkelijke oorzaak van Parkinson is.
Wat ze wel weten is dat het, in het heel kort, gaat om aandoening in de hersenen waarbij er een tekort is aan dopamine (een neuro-transmitter of boodschapper in de hersenen). Dopamine is een stof die ervoor zorgt dat we ons goed voelen, gelukkig voelen, ontspannen en blij kunnen zijn.

Deze stof wordt op verschillende plaatsen in ons lichaam aangemaakt, zoals de kleine hersenen maar ook in je bijnieren.
Daarnaast wordt er bij patiënten met Parkinson ook gezien dat er zenuwcellen die dopamine aanmaken in de hersenen afsterven.

De symptomen van Parkinson ontstaan wanneer teveel cellen afgestorven zijn.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Tremor
  • Moeite met lopen of bewegen
  • Geurverlies
  • Moeite met slapen
  • Last van verstopping

De niet-wetenschappelijke oorzaken van Parkinson


Vanuit een alternatieve of complementaire benadering wordt de ziekte van Parkinson toegewezen aan niet-lichamelijke oorzaken.

Een eerste niet-wetenschappelijke oorzaak van de ziekte kan vaak gelinkt worden aan opgelopen trauma en chronische stress.
Denk maar aan iemand die lange tijd in een stresserende situatie heeft gezeten of traumatiserende dingen heeft meegemaakt.

Wat er dan gebeurt is dat het lichaam in een fight- or flightmodus gaat.  Letterlijk  een overlevingsmodus waarbij de aanmaak van ontspanningshormonen gestopt wordt om te kunnen blijven vechten.
Wanneer deze situatie echter blijft duren is het lichaam zodanig geprogrammeerd dat het niet meer naar die rust toestand terug kan keren en permanent in een staat van paraatheid staat. Al dan niet onbewust. Het lichaam is dus verzadigd met negatieve stresshormonen waardoor er geen dopamine meer aangemaakt kan worden.

In een tweede niet-wetenschappelijke oorzaak kan er de ziekte gekoppeld worden aan de manier waarop met in het leven staat.
Christiane Beerlandt bijvoorbeeld kijkt naar Parkinson als ziekte door de ogen van de psychosomatiek.
Zij beschrijft dat Parkinson ontstaat bij personen door het verkeerd richten van hun energie en steeds controle willen krijgen en iedereen beheersen.

“Dingen moeten lopen zoals ik het wil”.

Daaraan gekoppeld kan een strenge opvoeding zijn, onderhevig geweest zijn aan een prestatiegerichte omgeving of ooit gekleineerd zijn.

Alle verdrukte of onverwerkte emoties, al dan niet bewust, die hieraan gekoppeld zijn liggen vanuit deze optiek mee aan de oorzaak van de ziekte.

Waarom aanvullende behandelingen of therapieën waardevol kunnen zijn in de behandeling van Parkinson.

Voor veel mensen is het medisch wetenschappelijk traject het einde van hun verhaal. Ze leggen zich neer bij een diagnose of behandeling met klachten remmende medicatie. En soms is er inderdaad weinig alternatief.
Maar in de meeste gevallen kan een complementaire, alternatieve behandeling of therapie een mooie aanvulling zijn om herstel te bevorderen.

De essentie van zo een therapie of aanvullende behandeling is om je lichaam in zijn natuurlijk evenwicht te herstellen.
De filosofie hierachter is dat het lichaam steeds eerst in een staat van rust en ontspanning wordt gebracht en dat vanuit die ontspanning het natuurlijk herstel kan geactiveerd worden. Want je moet goed weten dat je lichaam in staat is om heel veel ziektes en aandoeningen zelf te genezen, alleen heeft het soms een klein beetje hulp nodig om dit proces in gang te zetten.  

Enkele voorbeelden van complementaire behandelingen zijn onder andere massagetherapie, shiatsu, acupunctuur,  craniosacraal therapie enz.

Ook één van deze natuurlijke alternatieven is reflexologie.

Reflexologie is een drukpuntmassage van reflexzones die zich onder andere op je handen en je voeten bevinden.
Hierbij gaan een reflexoloog reflexzones gedurende een bepaalde tijd stimuleren om je lichaam de nodige impulsen te geven.

Waarom reflexologie werkt bij Parkinson?

Reflexologie brengt in eerste instantie het zenuwstelsel tot rust waardoor het lichaam kan ontspannen. Maar door gerichte reflexpunten op de handen of voeten te stimuleren worden ook impulsen gegeven aan het lichaam om terug naar zijn natuurlijke evenwicht te gaan.

Zones die tijdens een sessie worden behandeld zijn onder andere de hersenen, nieren, bijnieren en wervelkolom.

Elk reflexpunt wordt specifiek gekozen. Bijvoorbeeld om de aanmaak van dopamine te stimuleren of de zenuwprikkels te stimuleren in de hersenen.

Door middel van eenvoudige handelingen op de handen of de voeten van de cliënt krijgt het lichaam impulsen waarop het gaat reageren. Daarna gaat het lichaam zich gedeeltelijk her-programmeren zodat het terug gezonder wordt.

Resultaten uit de praktijk

Uit mijn eigen ervaring als reflexologe heb ik mogen vaststellen dat het toepassen van reflexologie op de handen of voeten ervoor zorgt dat de symptomen stabiel blijven, op voorwaarde dat reflexologie op regelmatige basis toegepast wordt. Dat wilt zeggen op wekelijkse of 2-wekelijkse basis.
Mijn cliënten ervaren rust en kunnen ontspannen of vallen zelfs in slaap tijdens de sessie waardoor heel het lichaam mee ontspant.

Reflexologie inzetten bij Parkinson is zeker aan te raden

Reflexologie kan ingezet worden als natuurlijke en complementaire behandeling bij de Ziekte van Parkinsons. Het is een pijnvrije therapie die ontspanning brengt in het lichaam, die het zenuwstelsel ontspant en opnieuw zorgt voor een natuurlijk evenwicht in het lichaam.

Reflexologie kan de Parkinson niet genezen maar er wel voor zorgen dat de symptomen stabiel blijven en brengen comfort en ontspanning voor cliënt.

Bij Gezondheidspraktijk De Brug wordt reflexologie ingezet in combinatie met aanvullende gezondheidscoaching. Kom het zelf ervaren en maak een afspraak.

Tot binnenkort.
Marie-Hélène van Gezondheidspraktijk De Brug


.
voetzool met eelt op de bal van de voet
Emotionele betekenis van eelt op de voeten.

Als reflexologe zie ik regelmatig voeten met eelt. De meeste cliënten verontschuldigen zich dan dat …

afbeelding van een milt
De milt, de emotionele en spirituele betekenis

De milt, een klein orgaantje in je lichaam dat zowel op fysiek als emotioneel en spiritueel vlak een…

man zit op de rand van zijn bed en houdt met zijn hand zijn hoofd vast.
Voetreflexologie inzetten bij psychosomatische klachten

Wat zijn psychosomatische klachten ? Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten waarvan de…

HSP en reflexologie
HSP (hooggevoeligheid) en voetreflexologie gaan perfect samen!

HSP’ers of Hooggevoelige mensen zijn meer dan anderen vatbaar voor felle prikkels zoals licht,…

1.443 Views

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *